onsdag 14 januari 2009

Professor sågar livsmedelsverkets kostråd

Kostdoktorn skriver om Professor Frostegård vid Karolinksa institutet , som är kritisk till Livsmedelsverkets och sjukvårdens kostråd. I sin nya bok “Nästan allt om människan - Evolutionen, generna, moralen och lite till” skriver han så här:

"En ytterligare aspekt är att läkare i rätt så hög grad lämnat ifrån sig kostfrågorna till andra yrkesgrupper, som dietister, som inte har samma starka tradition av forskning som det finns inom medicinen. Detta är egentligen märkligt: inom den Hippokratiska skolan, för 2 500 år sedan, var den så kallade dietetiken en självklar och central del av medicinen…"

Han kritiserar också den fettsnåla kosten och tron på kolesterolets negativa verkan:

"Nyare stora studier från USA och Sverige visar inget samband mellan totalt fettintag eller mättat fettintag och risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller studerade former av cancer, däremot har man sett att transfetter är negativt för hjärt-kärlsjukdom. Allmänheten har också bibringats uppfattningen att fett i kosten påverkar kolesterolhalten i blodet, men detta samband är svagt eller obefintligt…"

Boken handlar om allt som har med människan att göra. Men med ett tydligt evolutionärt perspektiv.




Inga kommentarer: