lördag 17 januari 2009

Hundratals kan ha fått falska testvärden

Enligt Gunnar Lindgrens nyhetsbrev har Vårdcentralerna i Piteå har blivit nedringda av hundratals oroliga personer. De flesta har farligt höga kolesterolvärden enligt tester utförda av Becel. Men värdena är felaktiga och alldeles för höga.

För tredje året i rad gör margarintillverkaren Becel en så kallad kolesterolturné. Med två bussar besöker Becel 28 städer i Sverige. Tisdag till fredag har en dietist och en sjuksköterska varit i centrala Piteå och mätt kolesterolvärdet på allmänheten. För 20 kronor, som har gått till Hjärt- och lungfonden, har hundratals Pitebor testat sina kolesterolvärden.

Många har också fått beskedet att de har för höga värden och bör kontakta sin läkare.
- Vi har blivit fullkomligt nerringda hela veckan av oroliga patienter som testat sig hos Becel och fått höga kolesterolvärden. Bara i torsdags fick vi 100 sådana samtal till Piteå vårdcentral, säger läkaren Alette Brorstad.

Lägre än vad Becel visat
Piteå vårdcentral tog in en del av de oroliga patientera för kontroll. Det visade sig att samtliga personer då hade 1,5-1,8 enheter lägre kolesterolvärde än vad testet utfört av Becel hade visat.

I samband med turnén marknadsför Becel själv sitt margarin som bra för personer med högt kolesterol. - Vi rekommenderar ingen att köpa Becel. Det finns andra sätt som är minst lika bra för att sänka kolesterolet, säger Brorstad.

Becel har i kontakten med provtagarna och bland annat på sin hemsida angett att det totala kolesterolvärdet högst bör vara 5 milimol per liter blod.Det påståendet förkastar läkarna på Piteå vårdcentral.- Det reagerar vi starkt på. Det finns ingen forskning som stöder det, säger Brorstad och ger exempel:

- En frisk man i 25-årsåldern som inte röker eller är överviktig kan ligga på sju milimol per lite blod. Kolesterolet är inte farligt för alla.Många pensionärer som har noterats för höga värden har hört av sig till vårdcentralen.- Om en person är 80 år och har högt kolesterolvärde är det ingen hälsorisk. Personen har lyckats komma upp i den åldern trots att värdet säkert har varit samma i 40 år.

Med en hälsosam livsstil i övrigt gör det ofta inget att kolesterolvärdet är högre. Inom Norrbottens läns landsting ligger normalvärdet på 3,9-7,8.- Man behandlar aldrig labbvärden, man behandlar ju en patient, och måste se till helheten. Ett högt kolesterolvärde för friska människor är inte farligt, säger Brorstad. Läs också vad Kostdoktorn skriver om detta.








Inga kommentarer: