lördag 17 januari 2009

Livsmedelsverkets trovärdighet har skadats



EnligtGunnar Lindgrenhar Livsmedelsverkets trovärdighet allvarligt skadats. Under hösten har de kostråd som Livsmedelsverket utformat kritiserats från en rad håll av sakkunniga. I en enkät i Aftonbladet visar det sig att 80 % av de röstande anser att de felaktiga kostråden från Livsmedelsverket har orsakat den fetmaepidemi som blivit följden av den "fettsnåla kosten". Desperationen hos Livsmedelsverket - att få idag tar deras kostråd på allvar, kan anas i följande citat i en insändare till Expressen:

"Vi vädjar till personer inom hälso- och sjukvården och andra med möjlighet att få stort genomslag: avvisa inte dominerande vetenskapliga slutsatser med hänvisning till ett fåtal studier och personliga erfarenheter! På livsmedelsverkets webbplats finns kostråd som vilar på vetenskaplig grund.

Inger Andersson
Generaldirektör livsmedelsverket
Ulf Bohman
chef nutritionsavdelningen livsmedelsverket"

Medan en rad kritiker av kostråden i medicinska tidskrifter efterlyst den påstådda vetenskapliga grunden för den fettsnåla kosten, har verket i svepande ordalag påstått att "tusentals" vetenskapliga rapporter ligger till grund. Något som från margarinindustrin fristående expertis efterlyst men betvivlat. Nyligen har dock Livsmedelsverket angivit en rad rapporter som påstås ligga till grund för dagens kostråd. Vi skall återkomma till detta när listan har granskats av sakkunniga. Livsmedelsverket skall dock ha ett erkännande för att man sent omsider lämnat ifrån sig denna avgörande sammanställning. Se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=22414&epslanguage=SV




Inga kommentarer: