En blogg om matbluffen vi dagligen utsätts för av livsmedelsindustrin. Det är fiffel & båg av högsta klass för att lura oss konsumenter att köpa deras produkter, som tillverkas till så lågt pris och kvalitet som möjligt. Vi luras också att följa kostråd som saknar förankring i forskningen.
fredag 25 september 2009
Ruttet kött såldes till utlandet
I slutet av 1990-talet togs ett riksdagsbeslut att Svenska staten skulle avveckla sina beredskapslager av köttkonserver. Jordbruksverket sålde därför 1,5 miljoner gammalt kött till ett privat handelsbolag för mellan 1 och 4 kronor kilot – och friskrev sig från ansvar för om kvalitén försämrats på grund av den långa lagringstiden (!).
Fick inte säljas inom EU
Enligt kontraktet fick köttet inte säljas inom EU, varken som livsmedel eller djurfoder. Det handlade om att köttpriset var så lågt att man inte ville störa den inre marknaden, säger Karin Åhl, Jordbruksverkets chef för avdelningen för djurskydd och hälsa, till Aftonbladet.
Inre marknad Men ändå hamnade cirka 230 ton mellan 2006 och 2008 i EU-landet Polen, där det har levererats till krogar, förskolor och storkök i Polen, avslöjar Svenska Dagbladet som gjort ett reportage tillsammans med det polska tv-programmet Uwaga.
Bloggar: hälsa, mat ,samhälle, livsmedel , samhälle, konsument, matblogg, miljö,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar