söndag 20 september 2009

Ny debattartikel om avloppslam

Lena Jarlöv, Tanums naturskyddsförening, skriver i en debattartikel i Dagens samhälle som undertecknats av en rad organisationer och privatpersoner som stöder kampanjen Ren mat från Ren åker. "I skuggan av finanskris och svininfluensa pågår i tysthet en systematisk förorening av åkermarken. Att sprida slam har för många plötsligt blivit ”rumsrent” från att under lång tid ha varit bojkottat av LRF, Lantbrukarnas riksorganisation. Om det får fortgå kan det visa sig vara en katastrof av långt högre dignitet eftersom den är oåterkallelig."

Avloppsslammet består av industrisamhällets restprodukter i koncentrat, framfiltrerade i reningsverken. Bara ett fåtal ämnen mäts och har fastställda gränsvärden, många är okända.

Bland de ämnen som mäts finns kadmium, som upplagras i marken och aldrig försvinner utom de små mängder som tas upp av grödan, som blir till föda för djur eller människor eller som läcker ut i vattnet. Redan i dag är halten av kadmium så hög i åkerjord och gröda att en del av befolkningen, särskilt kvinnor i fertil ålder, riskerar njurskador. Kadmium medverkar till att skelettet urkalkas och därmed blir skört. Ny forskning visar också välgrundade misstankar om att kadmium kan orsaka livmoder- och prostatacancer.

Potatis och vete är de största källorna till kadmiumintag hos befolkningen i genomsnitt. Värst utsatta är små barn som uppföds på välling och gröt, produkter som om de nya rekommendationerna ska följas, måste innehålla avsevärt lägre halter av kadmium än idag. .

Det är därför ytterst märkligt att Naturvårdsverket nu arbetar med en aktionsplan för att påskynda spridningen av avloppsslam. Planen är beställd av regeringen och ska redovisas för Miljödepartementet den 16 november. Det behövs uppenbarligen en stark opinion för att åstadkomma ett omtänkande.

Livsmedelsproducenterna skulle kunna spela en viktig positiv roll genom att ställa krav på råvarorna och därmed påverka odlarna att inte ta emot slam till sina åkrar. Men då krävs att konsumenterna och deras organisationer driver på.

En förklaring kan vara att slamspridningen till skillnad från giftfri miljö har tunga intressenter i reningsverkens organisation, Svenskt Vatten och i LRF. Svenskt Vatten agerar för att bli av med slamlagren som ju utgör stora problem för de flesta kommuner, som därmed också sällar sig till slamspridarna.

Det har resulterat i certifieringssystemet Revaq, som presenterar slammet som rent och ofarligt. Lantbrukarna dignar under höga kostnader och luras tro att de har ekonomiskt intresse av slam som ett gratis gödselmedel. Tyvärr kan denna förment lönsamma affär komma att vändas till sin motsats när marken plötsligt visar sig otjänlig för matproduktion och fastigheten därmed också sjunker i värde.

Jarlöv förordar att man, i likhet med Schweiz, stoppar slamspridningen och bränner slammet. Teknik för att utvinna fosfor ur askan finns färdig och kan snabbt bli kommersiellt tillämpad om samhället ställer tydliga krav på fosforåtervinning utan skadliga biverkningar på miljö och hälsa. Det skulle innebära ett rejält kliv framåt mot båda miljömålen, fosforåterföring och giftfri miljö!

Att få regering, myndigheter, kommuner och LRF att tänka om kräver en kraftsamling. Därför bildar nu forskare, konsumenter, lantbrukare, företagare och organisationer nätverket Ren Åker Ren Mat.

Syfte är dels att få politikerna att inse allvaret i denna fråga och medverka till en kursändring och dels att förmå livsmedelsproducenterna att verka för att de råvaror de hanterar kommer från åkerjord som inte förorenats av samhällets avfallsprodukter.

Bloggar: ,, , , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

Inga kommentarer: