Debattartikel från Sveriges konsumenter i Samverkan, som svar på artikel i GP 3 september om slamspridningen :
Avloppsslam ska INTE spridas på åkrarna
I en artikel i GP den 3 september med rubrik: Avloppsslam kan spridas på åkrarna lät det som det nu var grönt för slamspridning, men det var en partsinlaga. Vi konsumenter kräver omedelbart stopp för denna verksamhet. Det är vår mat det gäller och framtida jordars lämplighet för livsmedelsproduktion.
Vi citerar ut artikeln: ”Gryaab har fått grönt ljus till avloppsslam på åkrarna”. Av vem? Har någon myndighet gett klartecken? Nej det är ett eget system som tagits fram i en process man kallar REVAQ, där Svenskt Vatten som huvudman för de svenska avloppsföreningarna och reningsverken certifierar sitt eget slam för att bli kvitt det och få sprida det på åkermark. Först lovade man att inte sprida på livmedelsproducerande mark, men nu har man redan glidit på det. Vi konsumenter litar inte på denna egenpåhittade certifiering. När man väl lyckats ta ett steg fortsätter man med flera steg tills någon säger STOPP.
Artikeln, som tydligt bygger på en partsinlaga från REVAQ, har hämtats från ”serverat lobbymaterial”. T ex ”Strikta regler ska hindra rester av läkemedel smitta och tungmetaller från att följa med”. Ja men ”ska” är inte det samma som ”gör att” . Det finns inget fungerande system som gör detta möjligt och man kommer aldrig att lyckas med det. Det är helt enkelt bara tomma löften, för att föra oss konsumenter bakom ljuset.
I dag klarar man inte de nya gränsvärdena som EU lagt fast för kadmium t ex. Man har inte ens tester på slammets innehåll av andra tungmetaller och absolut ingen aning om alla läkemedel, p-pillerrester eller smittsamma ämnen. Bönder som behöver ökade inkomster frestas att säga ja till detta självcertifierade slam, för det är gratis! I vissa fall får man betalt för detta. Varför är det så? Det kan väl vem som helst räkna ut. Men vad är bondens mark värd i framtiden då det uppdagas att den är kontaminerad efter spridning av oacceptabelt förorenat slam? Det ska nämligen registreras var slammet sprids.
Men fusk är fusk! Det luktar skit om denna hantering från början till slut och man glider på sanningarna. Bönderna är oeniga, det betyder att somliga är mindre nogräknade och det har hänt för, t ex i affären med Belgisk Blå. Bönder behöver kontrolleras precis som alla andra näringsidkare och i synnerhet om man producerar mat för konsumentmarknaden. Det är ett skydd för de seriösa bönderna - och för oss konsumenter.
Sunita Hallgren från LRF citeras, och vill ”jobba uppströms”. Ett slitet uttryck från Svenskt Vatten, det kommer aldrig att fungera. Man måste bryta detta ”kretslopp” av farliga ämnen och separera dem från växtnäringen. Ett steg med förbränning måste läggas in emellan faserna och där kan man i dag plocka ut ren fosfor att återföra till jordbruket, utan farliga läkemedelsrester och en massa p-pillersrester, och kadmium. Spannmål ska definitivt inte odlas på slammad åker, det tar lätt upp kadmium och bröd är en stor del av vår konsumtion.
Vi beklagar att under rutan FAKTA presenteras allt annat än FAKTA, det är lobbymaterial från dem som behöver bli kvitt sitt slam. Det är fosforn som skall återföras enligt regeringens krav. Det är inte allsköns avfall från industrisamhället man avser med riksdagsbeslutet. Fosforn utgör cirka 3 procent av slammet, medan enbart metallavfall utgör 9 procent. Ungefär 85 procent av slammets innehåll kommer inte från urin och avföring. Det är FAKTA som finns att läsa i ATL. Enklast hittar man en mängd material, även länk till debattartikeln i ATL på Konsumentsamverkan.
Den här debatten är i sin linda, den kunde ha börjat med mera saklig information och inte lurat konsumenterna med så vinklad information.Vi öppnar nu en lista för insamling av protester från konsumenter, det är den nystartade lokala konsumentgruppen Konsument-Forum i Göteborg som öppnar sin hemsida för namnunderskrifter.
Bloggar:mat ,samhälle, livsmedel forskning, samhälle, konsument, matblogg,miljö, intressant, politik, Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, hälsa,Intressant
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar