söndag 27 september 2009

Dumt förslag att ta bort skatt på konstgödsel

Cecilia Sundberg & Serina Ahlgren, Institutionen för energi och teknik, SLU:s forskarblogg, skriver att Regeringens förslag att avskaffa miljöskatten på konstgödsel är ett dåligt förslag för miljön och klimatet. Jordbruksministern uttrycker sig som detta bara är en fråga om böndernas ekonomi. De anser att det är på sin plats att bidra med lite fakta om miljökonsekvenserna av beslutet:

Totalt uppskattas klimatpåverkan från mineralgödselproduktion (konstgödsel) och lustgasutsläpp från svensk åkermark till 40 % av jordbrukssektorns utsläpp. Sammantaget ger produktionen av den mineralgödsel som används i Sverige upphov till större växthusgasutsläpp än all dieselanvändning inom jordbruket.
  • Mineralkväve omvandlas i marken till lustgas. Lustgas är en stark växthusgas, 298 gånger starkare än koldioxid. Andelen av mineralkvävet som omvandlas till lustgas är osäker och har stor variation, men uppskattas av IPCC till minst 1%. Det innebär att lustgasutsläppen ger ca 3 kg CO2-ekvivalenter per kg kväve. Sammantaget blir alltså utsläppen från produktion och användning ca 7-11 kg koldioxidekvivalenter per kg kväve.

  • Handelsgödselskatten är 1,80 kr per kg kväve, vilket blir ca 16-25 öre per kg koldioxidekvivalenter. Detta kan jämföras med koldioxidskatten på diesel och bensin, som är drygt 1 krona per kg koldioxid. Ur ett klimatperspektiv är det svårt se varför det skulle vara befogat att slopa just skatten på handelsgödsel

  • Det är sannolikt att sänkt pris på handelsgödsel leder till ökad användning, vilket kommer att leda till ökade utsläpp och går emot miljömålen inom både klimatpåverkan och övergödning.
Jordbruket är en stor källa till utsläpp och allvarlig miljöpåverkan, och samtidigt en livsnödvändig verksamhet att värna om och utveckla. Det finns bättre sätt för regeringen att gynna Sveriges bönder – inte minst genom att med klokt utformade skatter och subventioner stödja utvecklingen mot ett mer miljövänligt jordbruk, säger forskarna vid SLU.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,lantbruk, vetenskap, kost, kostråd

Inga kommentarer: