måndag 7 september 2009

Annica Dahlqvist uttrycker sig slarvigt

Många tar till sig hennes budskap om att smör och grädde är bra och nyttigt och att kolhydrater är farliga. Om det är sant är en annan sak. Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg skriver i en artikel i Aftonbladet att Annika Dahlqvist en minst sagt lättsinnig inställning till kunskap och vad som är sanning. Nu senast har hon blivit hårt angripen för att hon menar att man inte behöver vaccinera sig mot svininfluensa om man följer hennes dietråd. Hon säger också att man inte får cancer om äter LCHF-kost.

Hon får tycka vad hon vill. Ingen skulle ta Annika Dahlqvist för en vaccinationsexpert. Problemet är att hennes kostråd illa underbyggda. Hon utger sig ju faktiskt för att vara expert. Hon är dessutom läkare och då är man skyldig att hålla sig till fakta som bygger på beprövad erfarenhet och kunskap. Det kan man ännu inte säga att LCHF-kost gör, även om det numera är flera experter som uttalat stöd för hennes teori.
Vad som är bra med LCHF är att man ska undvika tillsatser i maten

Men som läkare borde hon verkligen veta bättre än att uttrycka sig så slarvigt I motsats till artikelförfattaren tycker jag att man kan säga att en läkare är vetenskapligt skolad. Har man läkarexamen så har man ju läst många år på universitetet.Så här säger hon om kritiken . Hon får också Kritik i Lancet . Bloggen Utsikt från Höjden undrar vad Annica Dahlqvist har för agenda. En berättigad fråga. Handlar det om smart marknadsföring?

Bloggar:
, ,, , , , ,miljö, LCHF, vetenskap ,Annica Dahlqvist

4 kommentarer:

Johanna sa...

Man behöver inte ha doktorerat för att man är läkare. Långt ifrån alla läkare har doktorerat.

Kaktusblomman sa...

Så du menar att man inte har doktorerat när man har läkarexamen?

virre sa...

jag är ju ingen läkare , kan inte mycket om sjukdomar och vård överhuvudtaget , ¨men är det inte så att även fast man inte insjuknar så kan man ändå bära på viruset? om då vissa struntar i att vaccinera sig för att de anser att de inte kommer bli sjuka är ju dessa människor en fara för de som inte hunnit vaccinera sig än.

Tycker de är jättedumt av annika att utala sig om detta, tycker de är än självklarhet att man ska vaccinera sig. både för sig själv och för andra

Kaktusblomman sa...

I alla fall riskgrupperna, de som rsikerar att dö om de blir sjuka. För de som är friska är det mer tveksamt, tycker jag.