Nu måste våra EU-parlamentariker som är intresserade av att tillvarata konsumenternas intressen göra en insats! Ofta tycks nämligen producentintressena går före inom EU-kommissionen, skriver författaren och journalisten Folke Schimanski dagens GP:
Här är några exempel:
1.EU vill i ett direktiv försvaga reklamationsrätten för varaktiga konsumtionsvaror till två år. Norska konsumentverket och regeringen (Norge är associerat med EU) reagerar kraftigt mot att tvingas gå ned från Norges fem år.Även vår reklamationstid minskas med ett år. Men vår konsumentombudsman säger bara till SVT: "Vi vill givetvis behålla tre års reklamationstid men något får man kanske kompromissa om. Va!!!!!
2.EU har övertagit en amerikansk märkning av livsmedel, Guideline Daily Amounts GDA, som är fullständigt obegripligt. Man ska mäta i "portioner"men det har lett till tolkningsproblem vad som menas med en portion.Enligt den här principen skulle det till exempel finnas mycket mindre socker i 30 gram Frosties än i ett helt äpple.
3. EU-direktiv, som ger läkemedelsproducenter lov att göra reklam för medicin som skrivs ut på recept. Danska konsumentrådet menar att bestämmelsen kan skapa överkonsumtion och ett antal medicinska biverkningar hos dem som köper läkemedlet. Sex andra danska organisationer som representerar patienter, apotekare, funktionshindrade, farmakologer och läkare, även sundhetsministern, är kritiska till förslaget.
4. EU-kommissionen vill ta bort det danska förbudet mot de farliga transfettsyrorna. Den har t om hotat dra Danmark inför EU-domstolen. I vems intresse? Inte i konsumenternas i alla fall.
5.EU-regler om upphandling hindrar miljövänlig handel. Miljöskäl får inte vägas in i upphandlingen av mat enligt de regler om offentlig upphandling, som EU föreskrivit. Alltså inget uppmuntrande budskap för de bönder som tillhandahåller konsumenterna närproducerad mat. Gårdsbutiker och ekologisk odling är inget skötebarn för EU-byråkraterna.
6. Livsmedelsverkets råd om närproducerad mat stöter på patrull hos EU-kommissionen. Det strider mot tanken om fri rörlighet för varor på den inre marknaden, säger kommissionen, som av samma skäl ogillar danska klimatministeriets kampanj för att danskarna ska äta "säsongens frukt och grönsaker som är producerade i Danmark".
7.EU befaller oss att införa lågenergilampor som skapar ett miljöovänligt avfallsberg
8. Eu har stärkt musik- och filmindustrins copyrightregler
9 EU-kommissionens stöd till införandet av genmanipulerade grödor i Europa.
10.EU:s slopande av det en gång svenska förbudet av azofärger i livsmedel och drycker.
Av EU:s beslut att döma är konsumenterna ingen viktig grupp som man bör ta hänsyn till. Strikt ekonomiska intressen styr regler och kommissionens arbete. De svenska politiker som sitter i EU-parlamentet och kommissionen har ett styvt arbete att se till att konsumenternas makt inom EU ökar. Det vore intressant att utvärdera vad de har gjort hittills?För att inte tala om Konsumentombudsmannen som inte verkar göra något alls!
Bloggar:, hälsa, mat ,samhälle, livsmedel forskning, samhälle, konsument, matblogg, miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, intressant politik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar