När UR Skolfront frågade Sveriges alla 290 kommuner hur deras skolkök klarade av inspektioner under 2007 och 2008 visade det sig att fyra av tio skolkök som lagade egen mat fick underkänt vid första inspektionen.
Dåligt underhåll, mattemperaturer som inte mäts, skadedjur, mögel i kylskåp och avsaknad av tvål på toaletterna var bara en del av det som upptäcktes vid inspektionen. Det betyder att nästan hälften av våra skolbarn dagligen utsätts för stora risker att drabbas av matförgiftningar, något som i svåra fall kan vara livsfarligt för en så känslig åldersgrupp.
21% har inte haft någon inspektion alls
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer hamnar skolkök som lagar mat, så kallade tillagningskök, i en riskklass som bör inspekteras minst en gång om året. Ansvaret att detta ska bli gjort ligger hos kommunen, medan hygienen ytterst hamnar under skolkökens ansvar. Men trots det har 21 procent av köket inte haft besök av en inspektör under förra året. Dåligt av kommunerna att inte sköta tillsynen av skolköken!
Bloggar: hälsa, mat ,samhälle, livsmedel , samhälle, konsument, matblogg, miljö,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar