Forskningen visar att dagens kadmiumintag via livsmedel ger mätbara negativa hälsoeffekter. Intaget av kadmium via maten kan därför inte ökas utan bör fortsatt sänkas,menar forskrna vid SLU (statens lantbruksuniversitet)
• Maten svarar för ända upp till 90 % av vårt totala intag av kadmium .
• Särskilda officiella gränsvärden för barnmat finns inte idag men bör övervägas .
• EFSAs sänkning av det rekommenderade tolerabla veckointaget av kadmium till 2,5 μg Cd/kg kroppsvikt innebär skärpta krav på låg tillförsel av kadmium till åkermarken.
• Tillförd fosfor bör inte innehålla högre kadmiumhalter än 10 mg Cd/kg P om halterna i mark och gröda inte skall stiga.
• Sverige bör fortsatt verka för att få med EU på sänkta gränsvärden för bl a högsta tillåtna innehåll av kadmium i fosforgödsel.
• Nya tag bör tas för att inom luftkonventions- och EU- arbetet verka för sänkta gränsvärden för högsta tillåtna luftemissioner
.
• Lantbrukaren har idag inga incitament för att sänka kadmiumhalterna i mark och gröda. Konsekvenserna av ett införande av en kadmiumrelaterad betalning av spannmål bör därför utredas.
• De förslag till åtgärder som framförs i MAT 21 Rapport nr 1/2009 bör kunna vägleda åtgärdsarbetet fördelat på åtgärder på nationell nivå och gårdsnivå, men det tycker tydligen inte Naturvårdsverket.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, konsument, matblogg,miljö, intressant, politik, Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, hälsa,Intressant, lantbruk, vetenskap
1 kommentar:
Hej! Jag undrar om du vet var jag kan hitta den forskning som visar att dagens kadmiumintag via livsmedel ger mätbara negativa hälsoeffekter?
Jag letade i alla referenser på renakerrenmat.se samt "Mat 21" som innehöll flera slutsatser men inga referenser som byggde upp dessa. Jag är mycket intresserad av att läsa de aktuella studierna.
Mvh,
Karl-Johan
Skicka en kommentar