söndag 15 november 2009

Odling av genmanipulerad majs godkänd

Nu har Livsmedelsverket godkänt odling av genmanipulerad majs i Sverige! De tillförda generna ger resistens (motståndskraft) mot vissa insektsarter.
 
Livsmedelverket , som varit i blåsväder tidigare, ser i det här fallet heller ingen anledning till att ifrågasätta de analysresultat som presenteras i ansökan och har ur hälsosynpunkt inga invändningar mot att marknadsgodkänna den genetiskt modifierade majsen! De anser också att användningen av majsen som livsmedel och foder, samt för import och bearbetning är etiskt acceptabelt! Är de uppköpta den här gången också, likom när det gäller fettdebatten?
 
Majsen innehåller två gener, isolerade från jordbakterien Bacillus thuringensis. B. thuringensis insekticida egenskaper (dvs. de är giftiga för insekter) upptäcktes i början av 1900-talet och har sedan slutet av 50-talet använts kommersiellt som biologiskt bekämpningsmedel i jord-och skogsbruk.

Bakterien har även använts i andra sammanhang t. ex för att bekämpa en art av knott som sprider den rundmask som orsakar s.k. flod blind het i de tropiska delarna av världen. I Sverige har bakterien bl.a. använts för att bekämpa myggor i nedre Dalälven.

Liksom vid alla typer av insekticidanvändning finns risken att insekter utvecklar resistens (motståndskraft) mot de insektsgifter (toxiner) som produceras av insektsresistenta GMO-grödor. Det vanligaste är att det mottagarprotein (receptor) som toxinet binder till i insektens mag-tarmkanal muterar på ett sådant sätt att toxinet inte längre kan binda och orsaka insekten skada. För att fördröja en eventuell resistensutveckling har två specifika gener tillförts den aktuella majsen. Den primära effekten av de Lepidoptera-specifika generna är att de ger skydd mot insektsangrepp. En indirekt effekt är att halterna av svampgifter (mykotoxiner) i majsen kraftigt reduceras, något som är bra ur livsmedels-och fodersäkerhetssynpunkt.

Majshybriden bär också på gener som ger tolerans mot ogräsbekämpningsmedel (herbicider) som innehåller glyfosat respektive glufosinatammonium,dvs "Round-up". Deras gener, som i det här fallet ger bättre motståndskraft mot bekämpningsmedel, sprids med bina och hamnar kanske på någon besläktad växt, som därmed får möjlighet att utveckla en ny evolutionär egenskap. Försök har visat att det tex med rapsen besläktade ogräset åkersenap på detta vis kan bli tåligare mot Roundup. Andra ogräs kan också bli motståndskraftiga mot ogräsmedel. Det har lett till att användningen av ogräsmedel ökat. Både regeringen och Kemikalieinspektionen anser också att det är ytterst olämpligt att tillåta en majssort, som gjorts motståndskraftig mot ett bekämpningsmedel som kan påverka hormoner och fortplantning.

Företaget Monsantos har blivit ökänt för sitt agerande vad gäller sin GMO-gröda som de har patent på. De är samtidigt också tillverkare av ogräsmedlet Round-up. Vilken tillfällighet va?

Vad kan det här leda till i framtiden? Det finns allt för lite forskning på den här typen av genteknik. Mutation dvs naturlig avvikelse är något helt annat. Biologerna kan inte styra vad som händer i flera led efteråt. Bakläxa till Livsmedelsverket! Ät ekologiskt, då riskerar du inte att äta GMO-gröda.

Läs även : Gentekniken kommer-ingetting är som förut och 4000 hektar drabbade av ogräs resistent mot Round up

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, lantbruk,SLU

Inga kommentarer: