tisdag 17 november 2009

Naturvårdsverket i bakvattnet vad gäller kadmium

Naturvårdsverket har nu presenterat ett nytt förslaget till förordning för användning av slam inom jord- och skogsbruk samt anläggningsjord. Verkets förslag bygger på riksdagens miljömål om återföring av fosfor från avlopp samt de forskningsrön om slamanvändning , hälsa och miljö som nyligen presenterats inom EU och i Norge, säger de själva. Men förslaget skiter fullständigt i miljömålet giftfri miljö! De verkar inte heller ha tagit till sig ALL forskning inom området. De har t ex inte läst SLU:s senaste rapport om hur vi ska minska kadmiumbelastningen på människor och miljö:MAT 21 Rapport nr 1/2009

Svenskt vatten välkomnar givetvis den nya slamförordningen.
- Vi tycker att slamförordningen är ett bra steg mot att få en mer hållbar
slamanvändning. Nu gäller det att de tuffare kraven när det gäller kadmium
och silver i slam snabbt följs upp av åtgärder vid källan och att regeringen
förbjuder användningen av kadmium i konstnärsfärger samt att silver inte
längre tillåts som bakteriedödande medel i kläder, säger Lena Söderberg, vd
på Svenskt Vatten.

Det är skrattretande och symtomatiskt att Vd:n för Svenskt vatten talar om kadmium i konstnärsfärger när det stora problemet med kadmium istället beror på andra saker ( flamskyddsmedel, batterier mm). Ett verkligt stort problem är att barnmaten innehåller så mycket kadmium. Hon borde också tala om hur mycket läkemedel (hormoner och antibiotika) som finns i slammet.

Gunnar Lindgren, känd miljödebattör, menar att Naturvårdsverket har hamnat på efterkälken och inte tycks följa slamfrågan och kadmiumproblemet, utan istället förordar en ökning av slamspridningen och därmed kadmiumspridningen i ett läge där spridningen i stället måste upphöra. Huvudfelet i deras synsätt är att växtnäringsåterföring inte är synonymt med slamspridning. Huvuddelen av slammet består av rester från industrisamhällets flytande kemiska avfall. Den fosfor som man ofta framhåller utgör endast cirka 1 procent av vanligt vått slam. Detta kan tolkas så att Naturvårdsverket vill hjälpa avloppsreningsverken att på ett enkelt, men tvivelaktigt sätt bli av med ett besvärligt kemiskt avfall .

Ännu ett statligt verk som är "uppköpt" av andra intressenter, inte bryr sig om aktuell forskning och går i andras ledband.

Bloggar: ,, , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

Inga kommentarer: