tisdag 3 november 2009

"Certifierat" slam sprider gifter från avfallsupplag

Gunnar Lindgren, skriver i sitt nyhetsbrev från oktober-09:



Vem kunde drömma om att de reningsverk som nu "certifierats" och sprider slam i vår livsmedelsproduktion, tillåter att lakvatten från avfallsupplag rinner in i slammet. Tidigare har man påstått att "certifierat" slam skulle vara rent från miljögifter. LRF och Lantmännen tycks ha litat på detta. Att avfallsupplag skulle kunna vara inkopplade har alla tidigare ansett och påstått vara oförenligt med slamspridning. Ryaverket (Gryaab) i Göteborg har nyligen "certifierats". Lindgren har gjort en granskning av hur det förhåller sig med anslutningar och hur mycket kemiskt avfall som finns i slammet. Han tycker att det är förvånade och upprörande att tre stora avfallsupplag är anslutna till ett "certifierat" reningsverk. Men annat är kanske inte att vänta, då reglerna för "certifieringen" har utformats av avloppsbranschen själv?

-Vid Tagene avfallsupplag finns stora mängder miljöfarligt avfall, t ex asbest, men också aska och slagg från sopförbränningen, liksom massor från rökgasfilter.



-Vid Brudaremossen avfallsupplag finns stora mängder avfall från en tid då PCB, DDT m m cirkulerade i samhället.

-Vid Sörmossen avfallsupplag har bl a EKA i Bohus deponerat stora mängder kvicksilverhaltigt avfall, där vi också kan vänta att dioxiner finns närvarande.

-Vid Sävenäs avfallsförbränning bildas en komplex flora av industrisamhällets kemiska avfall.

Betydelsen av "växtnäringsåterföring", "fosforåterföring" samt återföring av "mullbildande ämnen" är närmast betydelselös jämfört med mängden främmande ämnen som vi kan vänta finns i slammet - men som inte redovisas - och som sprids på livsmedelsproducerande mark. Vi står nu inför ett slut på detta. Om inte jordbruket - och inte minst barnmatstillverkarna och mejerisidan förstår detta, måste vi alla ingripa. Stöd därför initiativet Ren åker-Ren mat!

Bloggar: ,, , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

Inga kommentarer: