söndag 15 november 2009

GMO-gröda odlas bara för egen vinning

"Vi lider ingen som helst brist på forskningsresultat som visar att ekologiskt jordbruk är hållbart, tillräckligt, miljövänligt och bättre för människors och djurs hälsa än industrigödsel/giftbesprutning/genmanipulationskonceptet. Ekologi är det enda reella vinstkonceptet, för att prata i marknadstermer. Nej, det vi och hela planeten lider av är att vi inget får veta! Ingen av de större aktörerna på marknaden har någonsin människors hälsa, miljön eller livets integritet med i sina uttalanden, annat än som dåligt sittande ytterplagg, i form av reklam och propaganda. Företagen handlar endast i enighet med deras ekonomiska vinstintressen, alltid. Det ligger i själva konceptet ’företags’ natur. Materialism. Penningjakt kallas med ett finare ord för ”vinstintressen” som man ”måste bevaka”.

Utvecklingstanken har blivit till sanning och synonym med ökning – för egen vinning. Med den dogmen blir det så cyniskt som det är nu, att man seriöst kan hävda att den ökande befolkningen på jorden endast kan mättas av ökande dollars på ett fåtals bankkonton. Det är den enda, men givetvis mörkade logiken hos gmo-förespråkarna.

Någonting stoppar oss från att stoppa det som pågår. I förtvivlat försök att göra de abstrakta förkortningarna begripliga, det vill säga levande och användbara, inträffar det absurda, att vi pratar om EU som vore det en person av kött och blod och GMO som vore det något i sig, som små individualiteter! Och sen hyser vi märklig överhetsrespekt för abstraktheterna istället för för människorna och planetens växter och varelser. Paradoxen inträffar då, att respekten för det levande tappas bort, liksom den mänskliga värdigheten kollras bort. "

Källa: Vera Billing om GMO i tidningen Fri jord. Läs resten av artikeln på deras hemsida!

Bra inlägg i debatten om GMO där det pratas klarspråk. Genmanipulerad gröda odlas bara för att biokemiföretagen ska maximera sina vinster, inget annat. Först uppfinner man t ex en majssort som bara tål ett visst ogräsmedel, sedan säljer man ogräsmedlet också. Det är så affärer går till.

Det är lätt att tänka - det där rör inte mig. Men kom ihåg att VI HAR ETT VAL - VAD VI GÖR SPELAR ROLL!

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, lantbruk,SLU

Inga kommentarer: