tisdag 17 november 2009

Strategier för att minska kadmiumbelastningen människa-miljö

Forskningen visar att dagens kadmiumintag via livsmedel ger mätbara negativa hälsoeffekter. Intaget av kadmium via maten kan därför inte ökas utan bör fortsatt sänkas,menar forskrna vid SLU (statens lantbruksuniversitet)

• Maten svarar för ända upp till 90 % av vårt totala intag av kadmium .

• Särskilda officiella gränsvärden för barnmat finns inte idag men bör övervägas .

• EFSAs sänkning av det rekommenderade tolerabla veckointaget av kadmium till 2,5 μg Cd/kg kroppsvikt innebär skärpta krav på låg tillförsel av kadmium till åkermarken.

• Tillförd fosfor bör inte innehålla högre kadmiumhalter än 10 mg Cd/kg P om halterna i mark och gröda inte skall stiga.

• Sverige bör fortsatt verka för att få med EU på sänkta gränsvärden för bl a högsta tillåtna innehåll av kadmium i fosforgödsel.

• Nya tag bör tas för att inom luftkonventions- och EU- arbetet verka för sänkta gränsvärden för högsta tillåtna luftemissioner
.
• Lantbrukaren har idag inga incitament för att sänka kadmiumhalterna i mark och gröda. Konsekvenserna av ett införande av en kadmiumrelaterad betalning av spannmål bör därför utredas.

• De förslag till åtgärder som framförs i MAT 21 Rapport nr 1/2009 bör kunna vägleda åtgärdsarbetet fördelat på åtgärder på nationell nivå och gårdsnivå, men det tycker tydligen inte Naturvårdsverket.

Bloggar: ,, , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,Intressant, lantbruk, vetenskap

1 kommentar:

Karl-Johan sa...

Hej! Jag undrar om du vet var jag kan hitta den forskning som visar att dagens kadmiumintag via livsmedel ger mätbara negativa hälsoeffekter?

Jag letade i alla referenser på renakerrenmat.se samt "Mat 21" som innehöll flera slutsatser men inga referenser som byggde upp dessa. Jag är mycket intresserad av att läsa de aktuella studierna.

Mvh,
Karl-Johan