torsdag 12 november 2009

Förbjudet med vilseledande benämningar på livsmedel

Påståenden om minskat eller ökat innehåll av vissa ämnen i livsmedel får man göra, men däremot inte förstärkande uttryck som "extra mycket", "ultra light" eller "superlåg halt av socker" . Det ökar inflationen av näringspåståenden och gör att konsumenterna kan bli förvirrade, säger statsinspektör Petra Bergkvist.

Det egna berömmet om livsmedlets fördelar måste alltså vara återhållsamt. Inte heller är det tillåtet att lova att en viss produkt fyller dagsbehovet av t ex C- vitamin, eftersom det antyder att normalt balanserad kost inte skulle vara tillräckligt.

En EG-förordning om närings- och hälsopåståenden, som trädde i kraft 2007, innebär att livsmedelsföretag på förpackningen får framhålla att ett visst näringsämne ingår i produkten och att ämnet kan vara gynnsamt för hälsan. Sådan information är frivillig. Generellt gäller att påståendet inte får vara vilseledande. Exempel: Färska bananer med påståendet "utan tillsatt socker" kan vara vilseledande eftersom all färsk frukt är utan tillsatt socker. Påståendet får inte heller skapa oro, som "Om du inte äter produkten X, så händer Y".

Livsmedelsverkets riktlinjer bygger på förordningen (EG-förordning 1924/2006).

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost, kostråd ,fett, mat, , miljö

Inga kommentarer: