Gelatin används inom en mängd olika områden men främst inom livsmedels- och läkemedelsindistrin samt kosmetika. Typiska produkter som innehåller gelatin är godis och läkemedelskapslar, men också olika hälsopreparat där gelatinet används som proteintillskott.
Tänk på det nästa gång du äter gelégodis eller en dallrande efterrätt. Men hur skyddar man sig från medicinkapslar med gelatin?
Gelatin klassas som livsmedel
Gelatin har inget E-nummer utan klassas som livsmedel, är alltså ingen tillsats.Kollagen finns framför allt i bindväv som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. det kan också vara ben, hovar och andra vävnader från grisar och kor som slaktats för sitt kött. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter. För livsmedelsindustrin är dessa egenskaper viktiga, inte minst när det gäller lågfettprodukter av diverse slag. Ännu en anledning att inte äta light-produkter!
Det vanligaste förekommande gelatinet, som oftast används inom livsmedelsindustrin, är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda.
Vegetariska alternativ
Det finns vegetariska alternativ till det animaliska gelatinet. Ur olika alger utvinns geleringsmedel, som till exempel agar . Pektinet i frukt och bär är det som på naturligt sätt, tillsammans med socker, gör att gelé bildas. Ur fruktkärnmjöl från johannesbrödträdet och guarväxten kan man också få fram geleskapande medel.
Källa: "http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin" även Gentekniknämnden
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel, konsument, matblogg, Göteborg, hälsa ,kost,fett, mat, intressant, miljö
2 kommentarer:
Så är det - gelatin är naturlikt och gott.
Ja, naturligt i alla fall. det kan man ite klaga på.Men inte låter det så gott...
Skicka en kommentar