fredag 21 augusti 2009

Våra åkrar gödslas med läkemedel och kadmium

40 Forskare och naturvårdare slog larm i en artikel i DN redan i våras: Den raskt tilltagande användningen av slam från reningsverken som gödselmedel hotar människors hälsa.En stor del av den svenska åkermarken riskerar att bli obrukbar för livsmedelsproduktion på grund av höga halter av giftiga tungmetaller som kadmium , långlivade medicinrester, flamskyddsmedel och andra kända och okända skadliga ämnen i slam från reningsverken. Här kan du läsa Länsstyrelsens rapport om kadmium i Västa Götaland.

En bedräglig
certifiering av det cancerframkallande slammet invaggar jordbrukare och livsmedelskonsumenter i en falsk föreställning att slammet är rent och ofarligt, skriver forskare, naturvårdare, politiker, läkare, ingenjörer, lärare och representanter.

Potentiella gifter i slammet är förutom tungmetaller även stabila eller svårnedbrytbara kemikalier från läkemedel, droger och allehanda produkter. En hel del ämnen mäts över huvud taget inte och andra känner vi ännu inte till. Läkemedelsrester och hormoner hotar fertiliteten hos både människor och djur. Många ämnen är starkt cancerframkallande som till exempel i gruppen PAH (polycykliska aromatiska kolväten), som förekommer bland annat i bildäck och är mycket långlivade. Eftersom många av dessa ämnen bevisligen tas upp av våra livsmedel utgör slamspridningen ett betydande hot mot människors hälsa.

Det
europeiska livsmedelsverket EFSA har sänkt de rekommenderade gränsvärdena för kadmium i maten till en tredjedel efter en forskningsrapport från en expertgrupp. De nya gränserna betyder att 5 till 10 procent av Sveriges befolkning äter för mycket kadmium som i längden kan ge njurskador och benskörhet och eventuellt cancer.
Enligt
Karolinska institutet är det spannmål, rotfrukter och grönsaker som innehåller mest kadmium,men höga halter påträffas även i vissa skaldjur, inälvsmat, vissa svampar, kakao och fröer.

Jag som trodde att det var nyttigt med grönsaker och fullkornsmjöl! Hädanefter blir det bara ekologiskt mjöl och grönsaker!

SÄTT STOPP FÖR DENNA FÖRSTÖRING AV VÅR ÅKERMARK!

Maila den ansvariga hos Naturvårdsverket: majlis.bergkvist@naturvardsverket.se och kontaktpersoner hos Livsmedelsföretagen bör också kontaktas samt LRF (lantbrukarnas riksorganisation). Kontakta också jordbrukets organisationer på lokal nivå (bl a LRF-avdelningar, Hushållningssällskap och Lantmännen) samt enskilda lantbrukare och informera dem, samt be dem bestämt att inte befatta sig med avloppsslam eller slamodlad gröda. Fråga om de vet hur farligt det är och säg att som konsument kräver du att slamspridningen stoppas.

Andra bloggar: , , , , , ,miljö, ,

Inga kommentarer: