fredag 28 augusti 2009

Coops korv stroganoff bara bukfylla




Sveriges Konsumenter i samverkan har gjort en analys av färdiglagad korv-stroganoff från Coop. Resultatet blev tummen ner. Här är en del av analysen.

Energianalys:100 gram innehåller 150 kcal. Hela rätten på 400 g ger 600 kcal, ungefär en fjärdedel av dagsbehovet för en lågenergikonsument. Priset blir då 6:65 kronor per 100 kcal, att jämföras med hemkokt ärtsoppa som kostar 0:23 kronor för samma energi. Genomsnittsvärdet för hela den svenska konsumtionen ligger strax över 1 krona per timma. Den här produkten ”billig falukorv” är alltså ungefär 7 gånger dyrare än genomsnittet av den svenska konsumtionen. Det motiverar inte ”bekvämligheten”.

Informationsanalys:Inget att anmärka på, för ovanlighetens skull stämmer bilden med det faktiska innehållet.Prisvärdeanalys:96 g falukorv i förpackningen för 39:90 ger ett kilopris för korven på 416:- om man bortser från såsen och riset som ju inte kostar skjortan. Att koka lite ris till borde alla kunna klara, men här är det bekvämligheten som gäller, bara att värma och äta, allt på plats på en gång.

Innehållsanalys:Visserligen finns inte smakförstärkareE621 i rätten, men maltodextrin och jästextrakt, som har smakförstärkande effekt. Vegetabiliskt fett i såsen är troligen palmolja (populärt bland tillverkarna med ödesdigert för regnskogen). Grädde fanns men kändes inget i den stärkelsebaserade såsen. Antalet tillsatser eller ingredienser inte rolig att läsa. Se bilden. Krånglig.De råa lökbitarna var direkt störande, borde ha varit mjukstekta, även för att höja smaken.

Smakanalys:Tråkig oaptitlig sås, med ”stärkelse-karaktär”, fadd kryddning. Falukorven smakade neutralt, ungefär som ”jasså”

Slutomdöme: Det blir 4 tummar ner. Energipriset högt, klimatmässigt en katastrof – så mycket jobb, transporter och förpackningsmaterial för futtiga 96 g falukorv -, information ganska korrekt, prisvärde riktigt lågt, innehåll dåligt rakt över.Underkänt på 4 områden, godkänt för informationen, alltså 4 tummar ner.

Andra bloggar:,, , , , , , kost


Inga kommentarer: