fredag 21 augusti 2009

Konsument-Forum Göteborg ställer krav


Konsumentforum Göteborg hade sitt första möte igår kväll i Sensus lokaler på Drottninggatan. Det var ett trettital som hade hörsammat inbjudan trots den tryckande värmen. Vi som var där fick bl a höra Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges Konsumenter i samverkan, engagerat berätta om hur verksamheten i Göteborg ska bedrivas och vilka ideér som finns.

Han menar att vi som lokala konsumenter har mycket större chans att påverka. Om 10-20 kunder vänder sig till butiken och säger att de vill kunna köpa buljongtärningar utan glutamat, kommer handlaren att ta hem det, säger Bengt Ingerstam. Han har flera exempel på vad den lokala konsumentmakten kan åstadkomma:

Om man är en grupp kan man också förhandla både om priset och om att få närproducerat. Går folk tillsammans på arbetsplatsen eller i kvarteret kan man även uppnå miljövänligare hantering. Ingerstam har flera idéer om hur människor på det lokala planet ska kunna gå samman för att dra nytta av varandra, ensamstående kan exempelvis göra gemensamma inköp och dela på storförpackningarna. På arbetsplatserna kan det skapas matlådegrupper där man i tur och ordning står för veckans luncher.

På mötet fick vi också en intressant föreläsning av
Gunnar Lindgren, miljöforskare, om kadmium. Han är starkt kritisk till att kommunerna vräker ut förorenat avloppsslam på våra åkrar. Se mina tidigare inlägg om kadmium och avloppslam.

Men trots allt elände som Gunnar Lingren rapporterade, så upplevde jag mötet hoppingivande! Dels att det finns så många som engagerade människor som är intresserade att jobba med konsumentfrågor lokalt, dels att det redan gett reslutat och finns alternativ. Men ett stort frågetecken är hur vi ska kunna locka ungdomarna att delta i våra aktiviteter eller att engagera sig i konsumentfrågor? Det gäller ju deras framtid högsta grad, men samtidigt tilhör de den generation som är uppfödda på snabbmat, lördagsgodis,chips och coca-cola. Men vi får ta ett steg i taget. rom byggdes inte på en dag.

Gå med i Konsumentforum du också! Vi har redan börjat arbetet i små grupper utifrån intresse och ork. Två frågor står på dagordningen : kadmium och påverkansarbete vad gäller tillsatser i maten.
Här kan du läsa flygbladet om kadmium

Andra bloggar: , , , , , ,miljö,

Inga kommentarer: