Cirka 1 200 svenskar insjuknar i den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit varje år. Nu säger en fransk forskargrupp att de är orsaken på spåren. Enligt dem innebär en hög konsumtion av fettsyran omega-6 fördubblad risk att utveckla sjukdomen. Den närbesläktade fettsyran omega-3 minskar däremot risken med 77 procent.
Omega-3 som är en av hälsokostbranschens storsäljare finns främst i feta fiskar som lax, makrill och sill. Ett flertal studier har visat goda hälsoeffekter av omega-3 till exempel mot hjärtsjukdomar men omega-3 testas också mot en rad andra sjukdomar.
Omega-6 däremot ingår främst i vissa vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja. De används ofta i livsmedelsindustrin i framställningen av margarin och i en rad andra produkter. Vissa data talar för att omega-6 kan ha negativa hälsoeffekter som ökad risk för blodproppar och inflammationer och nu då alltså tidigare okända rollen vid tarminflammationen ulcerös kolit.
För att dra slutsatserna har en internationell forskargrupp vid WHO:s cancerinstitut i Lyon använt sig av en stor studie. Studien, kallad Epic, samlade under 1990-talet in hälsodata om en halv miljon invånare i tio europeiska länder. Av dessa valdes 200 000 ut för att se vilka som utvecklade ulcerös kolit under fyra år. 126 blev sjuka och jämfördes med friska deltagare.
Detta späder ytterligare på den hätska kostdebatten som pågår om vilket slags fett vi ska äta och om kolesterol är farligt eller inte.
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar