Vi är torsk. Totallurade av en livsmedelsindustri
som i åratal har kunnat föra oss bakom ljuset - därför att allt har handlat om
vad maten kostar. Inte att frukterna inte smakar något, att såserna bara är
kemi, att lönnebergaskinkan varken är gjorda i Lönneberga eller är skinka i dess rätta mening, att kycklingen är fullsprutad med vätskor.Nej, det viktiga har varit vad en kasse mat på Lidl kostar jämfört med kassen på Ica. Lågpriskedjorna som tävlar i prispress vinner alltid, men till vilket pris egentligen? Hur mår vi av den dåliga maten?
Så här kollar du livsmedel du tänker köpa:
1. Får du rätt mängd?Titta alltid på kilo eller literpriset för livsmedlet, det vill säga det jämförpris som alltid ska anges på en gul lapp vid sidan om priset för förpackningen, Då blir du inte lurad om en stor förpackning visar sig innehålla lite av varan. Får du svamp i svampsoppan?Fisk i fiskgratängen? Hallon i hallonsylten? Den ingrediens som är viktigast för konsumentens val ska alltid anges i procent på förpackningen, till exempel andel hallon i hallon. Titta på den när du jämför och få grepp om hur mycket det är i produkten.
2. Mest vatten i falukorven, kyckling eller fisken?Läs ingrediensförteckningen. Den ingrediens som det är mest av står först, sedan i fallande ordning. Många livsmedelsproducenter sprutar in vatten i fisk och kyckling för att få ner kilopriset, så när du tinat den är bara hälften kvar.
3. Är det verkligen nyttigt?Granska alltid ett påstående kritiskt om ett livsmedels hälsoeffekter. Förhåll dig skeptisk till drycker med till exempel tillsatt grönt te-extrakt, aloe vera, fiber och annat jox. Det kan låta hälsosamt men är det knappast. "Fullkorn "kan betyda mycket. Kolla istället andelen fibrer och socker i tex pasta och musli.
4. Socker eller inte?Står det "inget tillsatt socker" på juice eller knäckebröd är det svammel. Juice får aldrig innehålla tillsatt socker och traditionellt knäckebröd av råg bakas inte heller med socker. "Inget tillsatt socker" betyder ofta sötningsmedel, ibland också felaktigt andra sockerarter som honung, fruktos eller glukos. Läs ingrediensförteckningen!
5.Kolla vilka tillsatser det är i produkten. Hur många E-nummer och konstiga kemikalier innehåller den?
6. Får du svamp i svampsoppan?Hallon i hallonsylten? Den ingrediens som är viktigast för konsumentens val ska alltid anges i procent på förpackningen, till exempel andel hallon i hallonsylten. Titta på den när du jämför och få grepp om hur mycket det är i produten.
Bra mat har blivit en klassfråga. De som är lågavlönade, arbetslösa och sjuka har helt enkelt inte råd att köpa ekologiskt odlat eller KRAV-märkt mat. De tvingas av ekonomiska skäl riskera sin hälsa genom att köpa billig mat med kemiska tillsatsar och besprutade frukt&grönsaker.
Jag tycker, liksom Amelia Adamo, att tidningarna ska sluta göra jämförelser på vilka affärer som har den billigaste matkassen. Det borde istället vara de som har den högsta kvalitén.
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar