söndag 30 augusti 2009

Kolesterol ofarligt enligt forskare på Chalmers

Becel står för "Blood Cholesterol Lowering" och är ett av den multinationella koncernen Unilevers varumärken. Via massiv marknadsföring har Becel bidragit till att bevara en biokemiskt orimlig bild av att sänkta halter av kolesterol i blod skyddar hjärtat. Det skriver chalmersprofessorn i Kemisk Miljövetenskap, Göran Petersson.

Vidare säger han så här:

Becel bordsmargarin reglerar ned blodets halt av LDL och kolesterol via ett särskilt högt innehåll av hälsofarligt omega-6 från solrosolja med mycket linolsyra. Följden blir mer ox-LDL från omega-6 samtidigt som cellernas tillförsel av kolesterol och andra viktiga ämnen via endocytos av LDL försämras. Ett bra råd är alltså tvärtemot Unilevers reklam att välja smör eller Bregott framför Becel för kärl och hjärta. För sina stora margariner Lätta och Milda har Unilever däremot övergått till en fettsammansättning liknande den för mjölkfett med en låg andel omega-6.

Becel pro-activ som marknadsförs med att det sänker kolesterolvärdet. Fytosterolerna försämrar cellernas tillförsel av livsviktiga ämnen via LDL. Den farliga effekten förstärks av ett högt innehåll av omega-6. Samtidigt minskar lätt konsumenters motivation att ta tag i reella kostfaktorer bakom ateroskleros.

Genom att i reklamen Älska ditt hjärta blanda in menlösa fraser om hjärtat förmedlar Becel ett vilseledande budskap om samband mellan sänkt kolesterol och hjärthälsa.

Statiner som ges som medicin vid högt kolesreol har skadliga effekter som svagare muskelfunktion, sämre mentala funktioner och nedsatta sexuella funktioner. Till detta kommer att kroppen inte längre kan reglera upp varken kolesterol eller LDL efter behov. Ett extra tillskott av Q10 kan motverka problem med muskler inklusive hjärta av statiner. Mer kolesterolrika livsmedel som ägg och räkor kan förbättra försörjningen med kolesterol.

Läkare och dietister har ett speciellt ansvar att tala med patienten om verkliga livsstilsfaktorer bakom ateroskleros i stället för att lättvindigt skriva ut statiner. Dietister kan ge kostråd till diabetiker, överviktiga och orörliga äldre med olika sjukdomar. Det gäller då att dra ned på främst snabba kolhydrater och omega-6 och släppa den gamla fokuseringen på mättat fett och kolesterol.

Bloggar:
, ,, , , , ,miljö, ,

Inga kommentarer: