måndag 30 mars 2009

Sant och falskt om GI enligt Paulun

Paulun skriver att det är svårt att veta vad som är sant ifråga om olika kostalternativ som GI, LCHF , Stenålderskost mm. Det har han rätt i. Buden är många och svåra att tyda för den som inte näringsfysiolog eller kostexpert.

Vad Fredrik Paulun kommit fram till är följande:

* GI är ingen bantningsmetod men du kan gå ner i vikt med GI, eftersom det både mättar bättre än annan mat och gör det lättare att bränna fett. Mat med lågt GI har också andra pluseffekter, som förbättrad mental kapacitet. GI skyddar också mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och många former av cancer.

* Mat med högt GI behöver inte vara onyttig. Använd ditt sunda förnuft. Rotfrukter är tex nyttiga trots sitt höga GI.

* GI- kost innebär inte att helt ta bort kolhydrater ur kosten. Att ta bort kolhydraterna helt förvandlar kosten till en extrem lågkolhydratmetod vilket kan innebära hälsoproblem om du håller på länge. Grönsaker innehåller t ex antoxidanter och vitaminer.

* Allt sött är dåligt eftersom du lockas äta mer sött, men naturligt fruktos är bättre än vanlig socker. Fruktsocker i sin naturliga form – i frukt, bär, honung och liknande – är nyttigt i rimliga portioner. I maten finns antioxidanter och ofta fibrer, vitaminer och mineraler som gör produkten nyttig. Men vanligt vitt socker består också till hälften av fruktsocker (fruktos eller fruktossirap). Problemet när man äter mycket rent fruktos eller vanligt socker är att levern tenderar att göra om överskottet till fett. Dessutom minskar leverns insulinkänslighet, vilket är ett förstadium till diabetes typ 2.

* Det är inte alla livsmedel som har lågt GI som är bra.

* Skippa läsk med sötningsmedel!

* Dinkel är inte bättre än vanligt vete . Det finns inga studier som styrker det. Det överraskade mig.

* Lågt GI går bra att använda även efter träning. Det ger bättre uthållighet och snabbare återhämtning.

* Nya kostalternativ har inte ersatt GI. LCHF innehåller tex inga kolhydrater och man kan därför inte räkna kolhydrater då. Mat med lågt GI ingår i både stenålderskost och IFD (inflammationsfri diet) , då all mat människan åt tidigare hade lågt GI och kunde minska inflammationerna i kroppen.

Personligen är jag lite skeptisk mot LCHF eftersom den innehåller lite frukt och grönsaker. Jag tror nog att man går ner i vikt, men vad blir de långsiktiga konsekvenserna?

Andra bloggar: , , , , , , , kost

1 kommentar:

Mikkan sa...

LCHF kan innehålla olika mängder grönsaker, det känns som att det kommer bort lite ibland. Kål i alla former funkar, brysselkål, rödkål, blomkål och broccoli t ex. Svamp och avocado rekommenderas, tomat och grön paprika funkar i mindre mängder, alfa-alfagroddar går jättebra, likaså alla sorters sallad, spenat samt gurka och rädisor. Det handlar om att integrera det i sin kost, tror jag, det är ju inte bara viktigt att kontrollera sitt blodsocker utan också att få till en kostmodell som passar en i ett längre perspektiv.

Jag äter omelett med grädde och ost i till frukost - men den innehåller också spenat och champinjoner, lök, örter och ev nån grönsak vid sidan av. Jag tror att en del i början stirrar sig blinda på omställningen, från en kolhydratrik till en fettrik kost, bra att du lyfte frågan om grönsaker, tror många bär på samma fråga! :)