Produkter från marknadsledande Exotic Snacks pockar på kundens uppmärksamhet genom att använda loggan med devisen "Passion for nature". Men i takt med att E-numren hopar sig förs tankarna snarare till laboratoriemiljö än regnskog, skriver GP. Cashewnötter BBQ innehåller tre smakförstärkare, varav en är E 621, mononatriumglutamat. Företagets jordnötscrackers innehåller samma omdebatterade tillsats samt den ifrågasatta smakförstärkaren E 634. Jordnötter/chokladmix innehåller ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns från den indiska lacksköldlusen. Det gör även de yoghurtdoppade kaneläpplena som består av ett 20-tal ingredienser men bara en femtedel frukt. Även de chokladdoppade bananchipsen innehåller mer socker än råvaran banan.
Marabous chokladdragérade jordnötter innehåller 100 gram av godiset 107 färre kilokalorier än samma kvantitet av Exotic Snacks snarlika produkt i lösvikt. Att byta ut fredagens chipspåse mot bananchips kan låta som en listig kompromiss för soffpotatisen. Men energivärdet är faktiskt högre i Hemköps egna bananchips än i Pringles original.
Färsk ananas innehåller 55 kilokalorier per 100 gram. Parrots torkade innehåller 360! När frukten torkas försvinner vätskan och den naturliga sockerhalten koncentreras. Men den höga koncentrationen av naturlig sötma räcker inte för producenterna, som därför tillsätter rikliga mängder socker. På samma sätt sötas Exotic Snacks torkade frukter. Deras torkade ananasringar innehåller 44 procent tillsatt socker. I företagets sortiment av torkade frukter klarar sig endast fikonen och aprikoserna utan extra sötning. Slutsatsen blir att färsk frukt är bäst!
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost,
1 kommentar:
Det är inte lätt att ha koll på allt, inte ens om man anser sig vara miljö- och hälsomedveten, vilket inte minst följande visar:
en i min familj brukar köpa s k "naturgodis" från Eneboga nötter på hälsokostaffären. Till saken hör att denna person ser dåligt och har svårt att läsa innehållsförteckningar. Men handlar man på hälsokosten, tänker man att det inte borde vara någon fara. Där köper vi ju vår ekologiska vinäger också, exempelvis. Men döm om min häpnad när jag tar mig för att läsa innehållsförteckningen på en påse s k Mexicanos. Hela tio E-nummer: tre smakförstärkare plus citronsyra och emulgeringsmedel samt fem (!) olika färgämnen varav två s k azofärger, tidigare förbjudna då de är giftiga, nu tillåtna igen tack vare EU. Produkten innehåller även konstgjorda aromämnen.
Rena kemikaliecocktailen alltså, i en påse märkt "Naturligt gott".
Lurendrejeri och inget annat, tycker vi. "Naturgodis", goodbye.
Skicka en kommentar