måndag 16 mars 2009

Ännu ett inlägg i kostdebatten

Nyligen presenterades i en av de mest betydelsefulla medicinska tidskrifterna, New England Journal of Medicine, en studie av olika dieters betydelse för nedgång av kroppsvikt. Jämförelsen gällde framför allt ”hög kolhydrathaltig/låg protein- och fett­haltig kost” mot ”hög protein- och fetthaltig/låg kolhydrathaltig kost”. Samtliga studiegrupper skulle intaga samma mängd kalorier oavsett sammansättning men cirka 700 kcal mindre än tidigare. Resultatet efter två år var att viktnedgången var densamma i alla grupper oavsett kostens samman­sättning.

Artikeln har väckt stor uppmärksamhet i svenska massmedier och tagits som intäkt för att allt som skrivs och diskuteras om kostens innehåll är ointressant och endast mängden kalorier betyder någonting. Tore Scherstén,professor i kirurgi och fd. huvudsekreterare i Medicinska forskningsrådet, skriver så här ang. kostdebatten:

Hade nu referenterna, som hört av sig i radio och i tidningar, gjort sig besväret att läsa NEJM lite mer noggrant, så kanske de upptäckt att det fanns en kritiskt granskande artikel i samma nummer av tidningen. Denna artikel, av Martijn B Katan, påvisar att den verkliga skillnaden i proteinintag mellan grupperna var mellan 1 och 2 procent jämfört med planerade 10 procent och att skillnaden i kolhydratintag var endast 6 procent mot planerade 30 procent. Martijn B Katan påtalar därmed på mycket goda grunder att den presenterade informationen inte tillåter några säkra slutsatser på grund av att skillnaderna i intagna närings­ämnen är alldeles för små. Han påtalar även att data talar för att många av de enskilda individerna trots ”coachning” inte helt kunnat hålla sig till den föreskrivna dieten.
Alltså tidningarna och TV kollar inte upp ordentligt vad som sägs i forskningsrapporter innan de skriver sina artiklar och gör sina program. Ena veckan ska man äta fettsnålt andra veckan ska man dra ner på kolhydrater, enligt tidningarna. De drar sig inte heller att göra reklam för onyttig mat som potatis och lättprodukter.

Läs också vad bloggen Toxiska epistlar skriver om detta.


Andra bloggar: , , , , , , , kost livsmedelsverket

Inga kommentarer: