tisdag 10 mars 2009

Undvik konstgjorda sötningsmedel i livsmedel

Detta hittade jag i Konsumentsamverkans nyhetsblad:

Om vi nu ska undvika socker - är det bättre att äta produkter som innehåller artificiella sötningsmedel i stället? Vissa hävdar att dessa inte påverkar blodsockret, andra hävdar att när vi känner söt smak kan inte vår kropp avgöra om det är socker som är på väg ner i magsäcken eller om det är sötningsmedel, utan kroppen förbereder sig med insulinutsöndring. Det sägs också att den som är sockerkänslig kan underhålla sitt sötsug med sötningsmedel och mättnadssignalerna kan bli förvirrade så att man äter mer.

Det finns en typ av saft som kallas för ”den utan socker” (Procordias Fun Light), men vad innehåller den i stället? Fun Light Amazing Grape innehåller vatten, surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel, sötningsmedel, arom, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämne. Den enda naturliga ingrediensen är vatten – i övrigt innehåller drycken bara kemikalier.

Den allra bästa drycken är rent vatten utan några tillsatser. Men nu har det kommit smaksatt vatten med olika smaken, som smakar pyton. De innehåller bara kemikalier, inget naturligt fruktämne.

Var vaksam när du läser innehållsdeklarationen och undvik aspartam, cyklamat, sackarin, acesulfam K, sukralos, som alla är exempel på artificiella sötningsmedel. När sötningsmedel slutar på -socker (druvsocker, fruktsocker, farinsocker, invertsocker) eller -sirap (glukossirap, majssirap, high fructose corn syrup) är det lätt att förstå att det handlar om socker.

Det finns också s k sockeralkoholer som smakar sött och de slutar på –ol (sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol).

Olika typer av stärkelse används också som sötningsmedel, t ex kornstärkelse, majsstärkelse, risstärkelse och modifierad stärkelse. Maltodextrin är en modifierad stärkelse som bl a används som sötningsmedel och konsistensmedel i t ex glass.

Det finns en liten djungel med begrepp som handlar om en matvara är sötad eller inte och vad den i så fall är sötad med. ”Utan tillsatt socker” är ett populärt uttryck liksom ”x procent mindre socker”.

För att vara helt säker på om matvaran innehåller socker eller inte - läs noga igenom ingrediensförteckningen!

Andra bloggar: , , , , , , , kost,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt svag argumentation... 1-2 mot-argument mot konstgjorda sötningsmedel vare va? Intressant men, otroligt svagt, löst, flummigt och känslosamt.

Kaktusblomman sa...

Socker liksom konstgjorda sötningsmedel är ju helt onödigt att ha i vatten.