onsdag 1 april 2009

Köp KRAV-märkta ägg!

Enligt Bengt Ingerstam kan du för bara ungefär 100:- per år förändra samhället , marknaden och förhållandet för hönorna radikalt. Om alla skulle göra det, så vore det en revolt på marknaden och en välkommen skärpning av konkurrensen. Efter mycken vånda och många års debatt och kampanjande har de s k buräggen nästan försvunnit. Men det finns ibland hos mindre samvetsfulla handlare, som importerar sådana billigt från Finland, som köpte upp de numera förbjudna burarna.

För värphönorna har det stannat vid en kompromiss, de inredda burarna, som är lite bättre men fortfarande är hönorna inburade hela sitt liv. Visserligen är de flesta värphönor numera frigående i stallar, men utan tillgång till utevistelse och får dessutom konventionellt foder. De KRAV-märkta äggen kommer från hönor som dessutom har tillgång till utevistelse dagtid samt ekologiskt foder. Så varför inte gå hela vägen och köpa KRAV-märkta ägg?

Då medverkar du till att hönorna släpps ut ur burarna (inredd bur) och därmed till en snabbare omställning av äggbranschen i ekologisk riktning. Du ger också hönorna tillgång till utevistelse.Om du idag handlar ägg från frigående höns inomhus hos Konsum, Coop eller Ica och byter till KRAV-märkta ägg hos Willys kostar det dig ingen ekonomisk uppoffring. Om du däremot redan köper dina ägg från frigående höns hos Willys och använder ca 200 ägg om året gör du en uppoffring på 100:- ungefär om du byter till KRAV-märkta ägg. Så lite behöver du göra för att släppa ut hönorna ur burarna, ge hönorna ett bättre liv och för att stimulera en ekologisk utveckling inom äggbranschen. Det är väl inget att snåla med?


Andra bloggar: , , , , , , , kost

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Bra initiativ tycker jag, äggindustrin är en med ett sunkigt förflutet och det är konsumenterna som måste skapa förändringen i nuet och framtiden. Meeen, det handlar helt klart om er pengar än en hundring, då många som äter GI och LCHF-kost, personer som tränar mycket eller ägnar sig åt bakning, gör åt avsevärt fler ägg än 200. Jag skulle tippa att jag gör åt minst 3 om dagen, och har en till i hushållet som äter lika mycket. Så, man får vara beredd på att det kostar lite mer, men det är ju värt varenda krona!

Anonym sa...

Folk inser inte att det finns mer gifter i icke kravmärkta produkter!

Hjälp er själva och miljön!

/Läkarstudent

Kaktusblomman sa...

Nej, det har du rätt i. De flesta tittar bara på priset och bryr sig inte om innehållet. Kadmium är ett stort problem i livsmedel, tex.