onsdag 18 mars 2009

Tillsatser i ekologisk mat

Inom EU – och därmed även i Sverige –finns 316 godkända livsmedelstillsatser. Av dessa får cirka en tiondel användas i de ekologiska matvaror som bär Kravmärket. Färgämnen, sötningsmedel och alla så kallade smakförstärkare med E-nummer hör till de många tillsatser som är bannlysta från Kravprodukterna.

Tillåtna tillsatser i Krav-märkta produkter är:

•Fyra konserveringsmedel .

•Nio antioxidationsmedel , det vill säga ämnen som liksom konserveringsmedlen bidrar till att förlänga hållbarheten hos ett livsmedel.

•Tre förpackningsgaser , som också de syftar till att göra så att varan håller längre.

•Sju emulgerings- , förtjocknings- och stabiliseringsmedel , som alla används för att på olika sätt påverka matvarans konsistens.

•Fem syror , baser och salter , som nyttjas för att ge sälta eller för att påverka livsmedlets ph-värde.

•Fyra övriga tillsatser , som fungerar som förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel och klumpförebyggande medel respektive jäsmedel.

Parallellt med detta märke finns numera även EU:s ekologiska märkning, som är mindre känt av svenska konsumenter men på många punkter överensstämmer med Kravs.

När det gäller tillsatser skiljer sig de båda märkningarna i synen på nitrit och nitrat, som är de mest ifrågasatta konserveringsmedlen eftersom de i höga doser misstänks kunna orsaka cancer. De används i skinkor och andra chark-varor för att öka hållbarheten och få dem att förbli vackert rosa. I Kravprodukter är de totalförbjudna, medan de ännu kan tillsättas i EU:s ekologiska livsmedel, om än i lägre halter än i konventionella produkter. Inom några år kommer de dock att vara borta även ur de EU-ekologiska livsmedlen.

Ekovarorna – såväl Kravs som EU:s – innehåller alltså klart färre tillsatser än det oekologiska butikssortimentet. Men helt tillsatsfria är de inte. Dessutom får de innehålla:

•Aromämnen, som tillsätts som smaksättning när råvarorna inte räcker till; dock bara om dessa ämnen kan betecknas som naturliga, vilket är ett töjbart begrepp.

•Jästextrakt, som används i samma syfte som den ifrågasatta smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621) men har svagare effekt på grund av lägre halt av glutaminsyra.

•Industriellt processade ingredienser som modifierad majsstärkelse.

Så den som av något skäl även vill undvika dessa livsmedelskomponenter kan alltså inte förlita sig på den ekologiska märkningen utan måste studera innehållsförteckningen.

Andra bloggar: , , , , , , , kost,

Inga kommentarer: