Allt för många slänger mat som det inte är något fel på, eftersom de litar för mycket på det tryckta bäst-före-datumet. 100 kilo per år och person kasseras, vilket ökar miljöbelastningen och kostar pengar för konsumenten. Sex LTU-studenter har därför tagit fram en prototyp för Sniffer, en elektronisk näsa som hjälper dig avgöra om maten i ditt kylskåp går att äta. Med hjälp av små sensorer mäter Sniffer ämnen i maten som avsöndras när den är på väg att ruttna. Allt man behöver göra är att rikta luftintaget mot maten och titta på displayen som visar grönt ”OK” eller rött ”EJ ÄTBAR”.
En intressant uppfinning, tycker jag. Jag brukar ha diskussioner med min man om mat som ska kastas eller inte, och förlorar oftast eftersom han stenhårt går efter datum. Jag litar mer på syn och smak. Creme fraiche och gräddfil kan t ex användas även om det är en eller två veckor efter "bäst före"- datumet.
Bloggar: hälsa, mat, miljö, samhälle, konsument, matblogg, matlagning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar