måndag 11 februari 2008

Äntligen kräver EU tydligare märkning av mat

I artikeln skrivs det att EU:s kommission föreslår att märkningen av livsmedel ska bli tydligare.På förpackningens framsidan ska energiinnehåll, fetter, kolhydrater, salt och socker anges i standardiserad form.Däremot blir märkningen av protein och fibrer fortsatt frivillig. Rekommenderat dagsintag ska också anges. Som anhängare av GI-kost skulle jag tycka att märkning av protein och fibrer också vore bra.

Förslaget innebär att alla livsmedel, inte bara färdigförpackade, som innehåller ingredienser som kan orsaka allergiska reaktioner måste märkas så att det framgår. Det kan vara ingredienser som jordnötter, mjölk, senap eller fisk. Det ska också gälla mat på restaurangeroch hämtmat.Jag tycker att det är bra för allergiker och andra som är överkänsliga, t ex mot histamin. Själv tillhör jag den senare kategorien och får jag ont i magen av nötter och skaldjur bl a.

Men inom EU sker alla förändringar med snigelfart, därför kan de nya reglerna tas i bruk först om några år!Visst är det bra med demokrati, men den byråkrati som råder inom EU gör att effektiviteten är väldigt låg.

Inga kommentarer: