tisdag 19 februari 2008

Margarin inget att rekommendera

Det har enligt forskaren Gunnar Lindgren kommit fram att margarin tillverkas med en massa kemikalier inblande i processen. Se nedan:

"Det är frågan om en syntetisk produkt som har likheter med en skumgummibanan eller en Coca-cola och är en produkt som ansvarsfulla krafter skall utesluta från vår kosthållning, särskilt hos barn och ungdomar. Vid tillverkningen har man utplånat många av de viktiga näringsämnen som finns i naturliga matfetter, t ex karotenoider, vitaminer, steroler, fosfolipider, flavonoider etc. Våra margariner är uppbyggda på fetter som behandlats med bl a natronlut, fosforsyra, regenererad bentonit, upphettning till 230 grader och natriummetylat. Råvaror kan behandlas med aceton (fraktionering). Livsmedelsverket har meddelat att man hittat både bensin och cancerframkallande PAH i exempelvis margarinet "Becel".

Men man upplyser inte befolkningen om detta eller kräver att vare sig bensinresterna eller omega-6 innehållet anges på förpackningen. Tvärtom rekommenderar man till daghem, skolor etc att mata barnen med lättmargariner. Det är enligt min mening värre än att rekommendera Coca-cola och skumgummibananer till dagisbarn och är egentligen en skandal av stora mått.

Vegetabiliska fetter är i regel flytande (omättade) medan animaliska fetter är fasta (mättade). För att demonisera sin huvudkonkurrent (mejeriindustrin) har margarinindustrin och dess talesmän på Livsmedelsverket länge prisat "flytande" matfett och varnat för fasta fetter som smör etc. Idag anses mättade fetter vara fullgoda och ingen forskning kan stödja dessa närmast ekonomiskt grundade rekommendationer. Dessvärre är just flytande fetter (förutom olivolja) rik på fleromättade fetter och är därmed olämpliga att använda vid stekning och annan upphettning. Då ökar risken för bildning av epoxider som anses cancerframkallande. Observera att Livsmedelsverket har funnit höga halter av bensin i just flytande margariner. I flytande Becel finns dessutom härdat fett, där det omättade fettet behandlas med nickelspån och molekylerna förändras till naturfrämmande substanser.

Mättade fetter är sammanfattningsvis stabila fetter och stor konsumtion av dessa, t ex hos eskimåer eller massajer i Afrika, har inte visat något samband med ohälsa, tvärtom kan konsumtion av mjölkfetter (mättade) enligt nyare forskning sättas i samband med förbättrad hälsa. De fleromättade fetterna i flytande oljor är däremot reaktiva och bör konsumeras med försiktighet."

När man läser detta blir man illamående.Det låter ju inte särskilt nyttigt med margarin som innehåller rester av bensin och lättmargarin som Becel som innnehåller härdat fett.Ofrånkomlihgen kommer misstanken att vi åter låtit oss luras av livsmedelsindustrins lögner och manipulerande, till priset av vår hälsa.

För något år sedan var det ett Tv-program som visade att rekommendationerna om mjölk på barnbespisningarna kom från Mjölkproducenterna inte från Livsmedelsverket som alla trodde.Så är det visst också med 8-6 brödskivor/dag. Det kommer visst enligt rykten från brödproducenter.

Inga kommentarer: