måndag 11 februari 2008

Dags att bojkotta fuskarna inom matindustrin

GP har den senaste tiden haft flera intressanta in lägg om bluffen inom livsmedelsindustrin och Livsmedelverkets förbluffande flathet. Artiklarna har handlat om:

- lax som inte är lax utan en annan sämre, billigare fisksort (cumlax), men kallas "Stllahavslax" för att lura oss, konsistensgivare

- ICA:s frysta fiskgratäng som innehåller farliga transfetter, aromämnen, glutamat (som barn blir prilliga av)

- Fiberrikt bröd" som inte har mer fibrer än en vanlig franska

- "Svensk mat" som inte är svensk utan tillveraks i ett annat land

- Vilseledande märkning av mat, där vi luras att varan är svensk eller tillagas enligt gamla recept tex Lönnebergaskinka som tillverkas i Vimmerby.Rökt hamburgerkött från Pärssons som sägs vara svensk fastän den innehåller syd-amerikanskt kött!Bohusskinkan kommer från Danmark och Onsalakorven innehåller tyskt kött.Bror Jacobs rökta skinka innehåller tyskt kött mm.

- Gammal köttfärs som märks om på ICA bl a.

- Läsken Fun Light med smaker som "Strawberry och "Tropical fruit"som inte innehåller någon frukt.

_ Kycklingburgare från MacDonalds som innehåller 25 olika tillsatser om man räknar bröd och sås.

Hur länge ska detta få pågå? Så länge maten inte är "farlig" tillåts den i Sverige!Men vem vet något om effekten på längre sikt?

Inga kommentarer: