torsdag 14 februari 2008

Felaktiga kostråd gör oss sjuka

Det gäller det uppmärksammade fallet med distriktläkaren Annica Dahlqvist, som anmäldes till Socialstyrelsen av dietister pga att hon gett råd till diabetiker att de skulle äta mer fett och mindre kolhydrater.

Nu har hon fått erkännande av Socialstyrelsen att hennes råd är förenliga med vetenskap & beprövad erfarenhet.De backar vad gäller kostråd till diabetiker. Livsmedelsverket svajar också i sina rekommendationer om kost.

Allt fler internationella forskare är övertygade om att det är felaktiga kostråd som är orsaken till den fetma och övervikt som hotar hälsan i den industrialiserade världen. Vi luras att äta fettsnålt och mat full av transfetter och andra kemiska tillsatser, när det istället är långsamma kolhydrater och fett som är ett bättre alternativ.

Gunnar Lindgren, debattör och miljöforskare säger så här om vilken kost som är bäst för hälsan:

"- Ät en varierad kost utan att undvika livsmedel med fett. (Frångå den fettsnåla kosten). Därmed minskar intaget av kolhydrater och proteinintaget ökar.

- Kontrollera vikten och motionera

- Ät mer grönsaker och frukt samt undvik processade livsmedel med snabba kolhydrater.

- Undvik söta drycker

- Undvik margariner, härdade fetter samt andra kemiskt processade fetter och oljor.

- Välj fetter som inte är berövade sina naturliga fettlösliga näringsämnen, t ex fet havsfisk, kallpressade oljor samt fetter i nötter och avokado.

- Undvik alternativ som är märkta med nyckelhål, om detta grundar sig på fettsnålhet,
borttaget fett etc

- Sprid detta budskap till andra, särskilt till ungdomar, överviktiga och diabetiker.
Kontakta patientföreningar, diabetikerorganisationer mm.

- Tala med köken på daghem och skolor om detta

- Tala med personal inom åldringsvård, primärvård, inköpare hos landsting och kommuner,hälsokostaffärer, vanliga livsmedelsbutiker, tillverkare etc

- Tala med lärare i grundskolan, högskolorna, vårdutbildningen osv, i synnerhet de som undervisar i näringslära.

- Försök att få dietister att förstå den nya situationen och att ta avstånd från den fettsnåla kosten.

- Arbeta politiskt för att få till stånd förändringar, t ex i skolans och vårdens matsalar.

- Skriv insändare till tidningar, gör inlägg i radioprogram

- Påverka journalister, veckotidningar och hälsotidningar, så att man upphör med alla
recept på ”smalmat” som baseras på en rädsla för fett. Uppmuntra de tidningar som
fokuserar kolhydraterna som vår tids gigantiska kostproblem samt alla felaktiga
uppfattningar om överviktens orsaker och vägen till en hälsosam vikt.

- De som har goda kontakter med Livsmedelsverket bör försöka fästa deras
uppmärksamhet på behovet av en radikal förändring av kostråden."

Det låter vettig , tycker jag. Vad tycker du?

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer i det låter vettigt, väldigt vettigt kanske skall tilläggas. Har sedan ett bra tag gått in för att undvika "lågfetträtter" och "slaskmat" med utmärkt resultat för hälsotillståndet.