tisdag 26 februari 2008

Bojkotta glutamat i vår mat!

Enligt föreningen Konsument i samverkan ska vi bojkotta tillsatsen glutamat, som mest tillsätts i halvfabrikat och kinamat, men även i livsmedel som typ rökt skinka.

Så här skriver föreningen om glutamat:

• Glutamat är en tillsats som livsmedelsindustrin stoppar in i nästan alla halvfabrikat för att dölja att dessa hårt behandlade råvaror är ganska smaklösa

• Glutamat stör hjärnans funktion och orsakar allt från migrän, humörsvängningar till astma

• Upp till en fjärdedel av befolkningen reagerar på höga doser glutamat, ofta utan att själva förstå sambandet

• I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna

• Köpmotståndet mot glutamat växer. Lyhörda restauranger går över till att bli glutamatfria, skylten ”No MSG” finns i fler och fler restaurangfönster i hela världen

"Glutamat är en tillsats vars risker först uppmärksammades som det s.k. Kinarestaurangsyndromet. Personer som ofta åt kinamat klagade över huvudvärk, astma, humörsvängningar och andra diffusa symptom efter att de ätit. I kinesisk matlagning tillsätter man stora mängder glutamat som smakförstärkare och de höga doserna under lång tid gjorde att riskerna först upptäcktes bland kinakrogarnas stamgäster.

När man insett sambandet kom även kritiken mot livsmedelsindustrin som okritiskt tillsätter glutamat i nästan alla halvfabrikat. Den ständiga överdoseringen av glutamat i kosten gör att antalet personer som utvecklar överkänslighet bara ökar."

Slutsatsen blir därför: BOJKOTTA MAT SOM INNEHÅLLER GLUTAMAT!

Inga kommentarer: