lördag 27 februari 2010

Sockerfällorna som lurar hjärnan så vi äter mer

Den djävulska hemligheten som att vissa kakor och godissorter är oemtståndliga beror på att de innehåller ett socker som lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat.

Istället för att äta en normal portion eller bara ett enda kex så trånar kroppen efter hela paketet – och det är inte din viljestyrka det är fel på, enligt en ny studie, skriver engelska Daily Mail.

Boven i dramat är sockerarterna glukos och fruktos. Förutom att det inte är särskilt nyttigt för kroppen så tycks det som om ämnet lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat. Det kan också trigga igång tillväxten av fettcellerna runt hjärta, lever och andra vitala organ och orsaka diabetes, övervikt och hjärtsjukdomar, enligt en ny studie.

I USA kallas glukos och fruktos socker för Djävulens godis och en del tillverkare har genom påtryckning tvingats byta ut ämnet mot vanligt socker.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, ,kostråd

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant! Har du någon länk eller källhänvisning?
Kommer detta bli årets motsvarighet till glutamat och azonyheterna för en tid sedan?

Kaktusblomman sa...

Vad menar du? Länk till vad? Om du klickar på rubriken kommer du till källan för inlägget.

Martin Ingvar har skrivit en bok om detta: Hjärnkoll på vikten.

Joakim sa...

Hej!

Intressant blogg du har, den ska jag följa.

Tack för din kommentar på min blogg som jag nu har svarat på.

Ha De Gott / Joakim

Anonym sa...

Glukos + fruktos = vanligt socker.

Jenny sa...

Klart man trycker i sig hela godispåsen!