torsdag 11 februari 2010

ihopklistrat kött det senaste på hittet från livsmedelsbranschen

Trombin, ett så kallat köttklister, är på väg att godkännas inom EU. Typiskt Eu, som totalt skiter i oss konsumenter! Sverige har röstat ja till produkten som tillverkas av blod från ko eller gris och innebär att köttdelar kan sättas ihop. Hur gick det till? Starka lobbygrupper förstås.

Till exempel kan små delar av fläskfilé sättas samman till något som liknar en hel färsk filé. Men glädjande nog ,verkar köttklistret i nuläget inte bli tillåtet inom storkök eller i cateringbranschen. Stora matvarubutiker hr också tackat nej, Klokt!

Sverige och ytterligare några länder har argumenterat för att trombin ska klassas som livsmedelstillsats i stället för processhjälpmedel. Varför sa de inte NEJ! Den linjen vann gehör och det innebär att produkter med trombin bara kommer att kunna säljas i förpackningar till slutkonsument där trombininnehållet deklareras(!). Intill produktnamnet ska det stå: "Kommer från sammansatta köttdelar". Om trombinet är framställt av grisblod ska detta också stå på förpackningen. Men det komer självklart att stå med pytteliten, oläslig text.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, miljö, ekologisk odling kostrådköttklister

1 kommentar:

Michael sa...

Fyfan om jag skulle stöta på detdär i en butik alltså stackars ägare då kan jag säga dig ska se till att ingen jävel handlade där.

Och inga Gmo varor tack.

Och möjligtvis någon restriktion på barnafödandet i länder med extrema befolkningsantal i form av någon skatt som går hand i hand med inkomst.