söndag 7 februari 2010

Antioxidanter får kritik av forskare

Tabletterna med antioxidanter, som sägs bekämpa sjukdomsframkallande fria syreradikaler, har varit storsäljare inom hälsokost och functional food i många år. Helt onödigt, menar Rikard Holmdahl, professor i inflammationsforskning vid Karolinska Institutet och han får stöd av flera internationella studier.

Du minskar risken att bli sjuk om du äter mat med mycket antioxidanter, som C- och E-vitamin. Livsmedelsverket konstaterar att storätare av frukt och grönsaker drabbas mer sällan av bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer, kanske beroende på antioxidanterna. Men i tablettform ger de inte alls samma effekt. Flera studier visar att stora mängder extra vitaminer till och med kan vara farligt. För rökare kan det t o m öka cancerrisken.

Debatten om radikaler bygger på forskning där celler i provrör utsatts för stora mängder fria syreradikaler, inte på några studier där man undersökt deras effekt i levande varelser. De är därför inte tillförlitliga.
Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö,

Inga kommentarer: