måndag 8 februari 2010

Lätt att äta sig sjuk

Knäckebröd, torrmjölk, ost, pizza, stek och coca cola innehåller ämnen som misstänks hjälpa till att bereda vägen för flera stora kroniska sjukdomar, anser professor emeritus Stig Bengmark som forskar om matvanornas betydelse för hälsan.

Det är väl känt att det bildas transfetter och cancergifter i mat som hårdsteks eller upphettas på annat sätt till höga temperaturer. Men det bildas också AGE och ALE.
"—Sådan mat är ofta brunbränd eller svart som sot och sot är egentligen också vad det handlar om. Att äta den maten är som att röka med magen, säger Stig Bengmark."

Livsmedel som enligt honom innehåller stora mängder AGE och ALE är till exempel kinesisk soja, balsamvinäger, coladrycker, brödskorpa, knäckebröd och messmör. Men det finns också vita varianter av de abnorma proteinerna, som förekommer i olika mejeriprodukter,speciellt i mjölkpulver och ost. Vad som  är extra bekymmersamt är att världen konsumerar mer och mer mjölkpulver och ost, som är viktiga ingredienser i till exempel snabbmat, färdigmat, välling, godis och glass och många andra vanliga livsmedel.

Livsmedel som innehåller mycket AGE/ALE
Mjölkpulver- och ostrika produkter som glass, babymat, pizza, tachos, mesost.

Sädesprodukter: Rostat bröd, knäckebröd, brödskorpa, rice crispis, vissa kakor.

Äggpulver, lecithinpulver.

Coladrycker, kaffe (speciellt mörkrostat), kinesisk soja, balsamvinäger, rostade jordnötter, alkoholdrycker.

Stekt kött och fisk; innehåller tio gånger så mycket som kokt.

(Källa: Stig Bengmark)

(AGE betyder Advanced Glycation End Products,ALE betyder Advanced Lipoxidation End Products)

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odlinglantbruk, forskning, SLU, vetenskap, kostråd

Inga kommentarer: