lördag 6 februari 2010

Fullkornsbröd ökar mättnadskänslan

Fullkornsbröd är bra och nyttigt, Men det är inte bara det fiberrika kliet, kornets yttre skal, som är hälsosamt. Forskning vid Lunds Tekniska Högskola visar att bröd bakat på vitt rågmjöl, som är mjöl gjort på den inre, vita delen av rågkärnan, ger bättre insulin- och blodsockervärden jämfört vetebröd med rågkli. Samtidigt är mycket av det bröd som säljs i butik, bakat på just bara vetemjöl med kli från olika sädesslag.

Vill man verkligen optimera hälsofördelarna ska man, äta gröt eller bröd gjort på fullkorn, där kornets alla delar finns med. Då får man rågens alla fördelar. Kliet innehåller ju många nyttiga fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det bidrar också till mättnaden och till att sänka blodsockersvar på längre sikt, däremot såg vi alltså inte så fina resultat vad gäller blodsocker och insulin direkt efter måltiden, berättar hon.

I måltidstester såg forskarna också att personer som åt kokta rågkärnor till frukost blev mättare och åt signifikant mindre till lunch, närmare bestämt 16 procent mindre i energiintag, jämfört med när de åt bröd gjort på vitt vetemjöl. De såg också att både bröd och gröt gjort på vit råg och fullkornsråg mättar mer än vitt vetebröd. Men allra effektivast var råggrötarna.

Forskarna tror att det är vattnet i gröten som ökar mättnadskänslan. Men vattnet måste vara blandat i gröten, dricker man samma mängd vatten till rågbröd blir inte resultatet lika bra. Det kanske beror på att vattnet sugs upp i rågen när man kokar den och då sväller den och volymen ökar.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö,

Inga kommentarer: