söndag 7 februari 2010

Motståndskraftigt ogräs följden av GMO-odlingar

Odling av herbicidresistenta (motståndskraftiga mot ogräsmedel) gmo-grödor har lett till att vilda ogräs utvecklat motsvarande resistens. Det slår en amerikansk forskargrupp fast.

Forskarna har kunnat påvisa glyfosatresistens i ett ogräs som drabbar amerikanska bomullsodlingar, nämligen kvarnamarant (Amaranthus palmeri). Resistenta ogräsplantor har hittats i fem delstater i östra USA där det odlas genmodifierad bomull. Forskarna har också noterat resistens i ytterligare 16 ogräsarter.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odlinglantbruk, forskning, SLU, vetenskap, kostråd

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Låter väldigt intressant, var kan man få tag på rapporten och vilka forskare är det som skrivit den?? skulle hjälpa mig mycket i ett arbete jag håller på att skiva!
mvh annie

Kaktusblomman sa...

Hej!

Tack för ditt påpekande, det vrekar ha blivit något fel. Men här är en länk till SLU som också skrivit om saken: http://forskarbloggen.typepad.com/forskarbloggen/2009/09/m%C3%B6rka-moln-tornar-upp-sig-p%C3%A5-gmohimlen.html