måndag 11 januari 2010

Ny film som avslöjar ljusskygg matindustri

Livsmedelsindustrin vill inte låta dig veta sanningen om maten du äter. För om du visste, så skulle du inte vilja äta den. Så börjar filmen Food Inc. , som belyser USA:s ljusskygga livsmedelsindustri.

En deltagare i filmen,michael Pollan, började titta närmare på vilka beståndsdelar produkterna bestod av. Han upptäckte Att det fanns majs i allting; från Twinkies (kakor) till kött, jordnötssmör, pommes frites, apelsinjuice och till omslaget på magasinet vid kassan. Majs har tagit över matsektorn, säger han.

Pollan är professor i journalistik i Berkeley, matguru och författare till böcker som "The Omnivore’s Dilemma" och "Till Matens Försvar", som utgavs på svenska i år.

Eftersom soja och majs fortfarande säljs för under produktionspris, har de börjat användas i allt från högsockerhaltig majssirap – som forskning har visat ligger bakom en del av fetmaepidemin i USA - till transfetter. Men även som djurfoder. Genom att utfordra kycklingar med energirik majs (majskyckling) så har uppfödningstiden sänkts från 70 till 48 dagar, men skelettet hinner inte med. De ramlar ihop efter ett par steg!

Korna får rubbad tarmflora av majsen, och utvecklar extra mycket e-coli bakterier, vilka sedan kan hamna i köttet och orsaka matförgiftning.

Regissören Robert Kenner menar att lågprismaten i slutändan kostar mer än den smakar; för miljön, djuren och inte minst konsumenterna, i form av sämre hälsa. Sedan han själv var barn har matkostnaderna för amerikaner halverats, relativt till deras inkomst. Näringsvärdet på livsmedel har också sjunkit med risk för undernäring och bristsjukdomar. Samtidigt har kostnaderna för sjukvård stigit från 5 till 18 procent.

Food Inc." avslöjar att flera av livsmedelsbolagens representanter sitter även i FDA, USA:s livsmedelsverk, som ska reglera industrin. I USA har företag stor rättslig pondus. Vissa delstater har till exempel så kallade lagar mot "grönsaksärekränkning" (veggie libel laws) enligt vilka privatpersoner kan stämmas för svartmålning av livsmedelsbolag, eller vissa produkter. I Sverige kan endast privatpersoner ärekränkas enligt lagen, vilket ger större frihet åt medierna att peka ut felaktigheter i företag. 



Kenner menar att problematiken inte bara berör USA, utan även resten av världen, dit födan exporteras. T ex genmodifierad majs , som snart även finns i Sverige tack vare företaget Monsantos. Men redan idag kan man köpa omärkt svenskt kött från djur som har fötts upp på genfoder, eftersom animalieprodukter är undantagna från EU:s märkningsregler för GMO.  En viktig brasklapp som publiken får med sig hem är dock den om sin egen makt. Den säger att vi har möjlighet att rösta tre gånger om dagen. Vid frukost, lunch och middag.

"Food Inc." har preliminärt premiär i Sverige i januari, på SF:s biografer i Stockholm.
 Den är regisserad av Robert Kenner
 och Eric Schlosser, som även skrivit boken "Snabbmatslandet".

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost,fett, mat, , miljö

1 kommentar:

Trillian sa...

Den här filmen ska jag definitivt se. Har längtat efter den. Förresten så släpptes boken "Till Matens Försvar" redan förra året. Jag läste den på svenska i mars förra året. En mycket bra och läsvärd bok.