fredag 29 januari 2010

Eko-kritiska forskare arroganta besserwissrar

Sveriges Radio Uppland rapporterar att i en stor internationell utvärdering beskrivs forskargruppen vid SLU som "arroganta besserwissrar". Forskare vid Institutionen för Mark och miljö,  anklagas för att inte ta hänsyn till saker som talar emot deras egna forskningsresultat. De har blandat annat framfört att ekoodling bygger mer på "halvreligiösa villfarelser" än vetenskap. De menar också att varken konsumenter eller miljö har något att vinna på ekologisk odling.

I utvärderingen av deras forskning sägs bland annat att de arbetar i "en självbelåten och improduktiv forskningsmiljö" . Vidare att de har "en ovilja att kommunicera sina resultat på ett balanserat sätt som också tar hänsyn till andra, motsägande resultat".

En av de kritiserade forskarna professor Holger Kirchmann, tar inte åt sig kritiken (!) . Det stärker faktisk utvärderingens resultat.
Prefekten vid institutionen Mats Olsson säger till Sveriges Radio att det inte är fel på de fakta som forskarna tagit fram, men att beteendet hos forskarna då det gäller att framföra budskap bör förändras.

En konsekvens av utväderingen är att SLU tillsätter 18 nya tjänster för att kunna nå ut bättre med sin forskning.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, , lantbruk, intressant ,forskning, SLU, vetenskap, kost, kostråd

Inga kommentarer: