fredag 29 januari 2010

Färdiglagad mat bara skit

Tv-programmet "Landet Brunsås" utreder varför vi äter som vi gör. Mycket intressant! Ända till 1800-talet åt vi dålig och ohälsosam mat i Sverige. Folkälsan var dålig. Men så småningom kom industrialiseringen  och i och med den konserver, djupfryst mat och sedan färdiglagat.
Vi lärde oss att allt nytt är bra(?). Från 1970-talet är vi bara intresserad av en sak- vad det kostar. Hur det smakar saknar tydligen betydelse. På 1980-1990 talet började vi äta framför TV:n, syftet var att spara tid och arbete. I och med det kom den färdiglagade maten - Tv-Dinner. Nu köper vi färdiglagad mat och snabbmat som aldrig förr och våra barn är tillvanda till smak och konsistens.

Kännetecken för färdiglagad mat
Den tillverkas i stor skala (industrier), har lång innehållsförteckning, många tillsatser ( konsistensgivare, aromämnen, emulgeringsmedeloch en flaschig bild som inte överensstämmer med innehållet. Tillsatserna är till för att dryga ut och dölja dålig lukt och smak. Ingredienserna har ofta färdats runt halva jordklotet innan de hamnar i Sverige, tex Grandiosa X-Allt Pizza och Dafgårds kyckling. Märkligt nog är pris och bekämlighet det viktigaste när man köper färdiglagad mat. Hälsan har konstigt nog mindre betydelse.

Barnens smaklökar förstörda av färdigmaten
Tyvärr har våra barn har fått lära sig att industrilagad mat är bäst. Det ska vara korv, pizza, Gorbys piroger, McDonalds och tacos.  Men korv ska tex innehålla ca 85% kött (resten vatten, skorpmjöl,kryddor), annars är det bara skit, som Dennis grillkorv som bara innehåller 34% kött. Pizzan är gjord av torktumlad skinka och osten utblandad med potatismos. Vi tror att vi har massor av att välja på vad gäller färdiglagad mat, i själva verket är innehållet likartat.

Bra kvalitet kostar mer
Vi får helt enkelt det vi betalar för. Om vi vill ha godare mat av bättre kvalitet i affärerna måste vi helt enkelt betala mer. Dessutom vara beredda att lägga mer tid på matlagning om vi ska äta nyttigare.

Några tips

  • skippa pulversåser och -soppor
  • baka ditt bröd själv och frys in några skivor åt gången
  • köp ekologiska råvaror och närodlat
  • slopa lättprodukterna-ge barnen bregott och standardmjölk så står de sig längre
  • informera barnen och låt dem testa själva
  • laga större portioner mat och frys in, så har du rester att äta sedan under veckaan
  • gör storkok av t ex barnmat och köttgrytor
Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, , lantbruk, intressant ,forskning, SLU, vetenskap, kost, kostråd

6 kommentarer:

fuldrutt™ sa...

Jag håller inte med.... eller jo, angående färdigmatens kvalitet, absolut! Men inte när det gäller att "vill man ha bättre kvalitet kostar det mer".

Jag är av den bestämda åsikten att om man köper bra råvaror och lagar själv, blir det billigare. Visst, det tar mera tid, men inte blir det dyrare... Färdigmat är INTE billigt.

Kaktusblomman sa...

Jag håller med om det, har precis tillagt det i mitt inägg. Men en anledning till att färdigmat är billig är att de använder tillsatser och dåliga råvaror. Se filmen så förstår du.

mia sa...

Jag håller med det är billigare att laga själv, men det är inte alltid att den tiden finns. Då vill jag att det ska finnas bra färdiga alternativ. Och då är det ok att de kostar lite mer.

Kaktusblomman sa...

Om maten är av bra kvalitet är det inget fel i att köpa färdiglagat, men oftast är det konserveringsmedel o annat skit för att förlänga hållbarheten.

Linnea sa...

Färdiglagad mat är inte bara skit. Många barn som idag äter färdigmat kanske annars hade ätit enbart McDonalds? Vissa äldre och funktionshindrade kan fortsätta vara oberoende av mathjälp då det finns mycket halvfabrikat och färdigrätter som är enkla att sätta in i mikron. Sen kan vi ju fråga oss varför kvaliteten inte är bättre, jo för att vi konsumenter vill ha billig mat. De flesta väljer pris före kvalitet. So be it.

Kaktusblomman sa...

Med att färdiglagad mat är skit menar jag förstås ur närings- och hälsosynpunkt. Jag tror inte att det är så väldigt stor skillnad innehållsmässigt på mat från McDonalds och färdiglagad mat tex från Dafgårds. Det säger sig ju själv att mat som håller sig fräsch tre veckor innehåller konserveringsmedel o andra tillsatser. Att barnen gillar hamburgare, pizza och sånt beror på att vi som föräldrar har lärt dem det.

Vad gäller mat till Äldreboenden borde det göras en kampanj liknande den om skolmaten. Det är enbart av ekonomiska och praktiska skäl som kommunerna köper färdiglagad mat till äldre. Då sparar de ju både personal och pengar! De äldre får sin mat utkört en gång i veckan istället för att hemtjänsten kommer dit varje dag.Strikt ekonomiskt tänkande styr kommunernas mathantering både för barn och äldre. Men att vi blir allt fetare och mår allt sämre och allergierna ökar. Det struntar de i.