söndag 2 mars 2008

Vilseledande märkning av " torsk"



Polartorsk, som är något helt annat och inte är torsk, marknadsförs som TORSK. Det har enligt Konsumenter i Samverkan varit ett annat fall uppe tidigare där man skrev "Polar Torsk ", som ju får oss konsumenter att tro att det är torsk från Polarområdena istället för Kina som det tydligen här är fråga om.

"Nu är det ett företag med boxadress, inget telefonnummer och ingen adress (skumt), som är ute och luras med denna lilla firre Polartorsk (Boreogadus saida) och kallar det TORSKFILÉ. Lars Thelander AB i Lindome är det anonyma företaget."

Som konsumenter ska man tydligen kunna alla latinska namn på fiskarterna, men trots att man här angett rätt latinskt namn, ger förpackningen (avsiktligt) intrycket att det här är TORSKFILÈ. Storleken på bilden på framsidan underlättar också att tolka det så.

Anmälan har gjorts till Miljöförvaltningen i Göteborg samt till Miljökontoret i Eskilstuna, som borde agera på butiken som sålt skiten, samt till ICA Handlarna som borde informera sina handlare om vad som gäller – det är inte första gången Konsumentsamverkan anmält fiskpaket som just inköpts i ICA-butiker, tex djupfryst lax som inte var lax utan liksom här en annan fisksort.

Konsumenter: anmäl alla sådana fall du ser till Miljöförvaltningen!

Inga kommentarer: