söndag 9 mars 2008

Konstgjord vaniljglass godast?

Riktig glass på riktig grädde och vaniljstång, utan tillsatser – det låter väl gott?

Det är det också. Men vid en blindtest på tio olika sorters glassar, föll de flesta för glassar med tillsatser för smak och konsistens. Vi är inte vana vid hur naturlig glass smakar. "Tvärtom är den överlägsna vinnaren Bourbon Vanille från Lidl, en glass med en innehållsförteckning så lång att den knappt får plats på paketet, och där man hittar bland annat smörolja, stärkelsefruktossirap, emulgerings- och stabiliseringsmedel, och färgämne."

Jag måste erkänna att den konstgjorda glassen är godare. Köpte själv vaniljglass från Österhage, en naturlig glass utan tillsatser, i lördags. Men jag gillade inte konsistensen och tyckte inte heller att den smakade något särskilt, tyvärr.

Men den smakar kanske bättre om den får stå i kylskåp en stund innan man äter den, som det står i artikeln? Synd att våra smaklökar är så fördärvade av glassindustrins kemister, att vi inte länger känner igen naturlig smak utan tillsatser. Livsmedelsindustrin blandar ut äkta vanilj med ett aromämne(vanillin) som utvinns ur lignin som finns i rötskadad gran. Allt för att maximera vinsten. Bara 2-3 % av all vaniljsmak som används kommer från äkta vara.

Jag förstår inte varför aromämnen kontrolleras mindre noggrant än andra tillsatser? De räknas inte ens som tillsatser och behöver därför inte specificeras i innehållsdeklarationen. Det räcker att tillverkaren sätter ut "aromer" eller "aromämnen". Vad det är för substans får vi inte veta.

Livsmedelsaromerna ska ersätta de naturliga smaker som går förlorade när maten processas.Den ska också kamoflera oönskade smaker som uppstår under själva tillverkningen.

Nej, jag ska göra ett nytt försök med Österhages glass!

2 kommentarer:

Anonym sa...

OBS! Ät aldrig vanillin, vare sig i choklad eller i något annat. Vanillin extraheras vid pappersmassatillverkningen och är cancerogent.

Vanillin är ännu ett djävulskap i förgiftandet av svenska folket. Skäms Marabou och skäms Livsmedelsverket! Skäms på er!

Till och med i Indien försöker man nu förbjuda vanillin! I det bespottade miljöhaveriet Indien! Medan man i Sverige självgott inte marknadsför något annat än den förbannade vanillinchokladen.

http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/2116220.cms

Kaktusblomman sa...

Du menar väl att vi ska äta äkta vanlij istället? Det håller jag med om. Den kan man ju använda när man gör desserter i bakverk osv. Visste inte att vanillin är cancerframkallande.