söndag 2 mars 2008

Fusk med Omega -3 varor



Du behöver äta 311 knäckemackor för att få i dig lika mycket hälsosamt fett som i en sillbit. Trots det bryter inte Wasabröd mot branschens regler när de marknadsför brödet med omega-3.

Livsmedelsindustrin gör allt för att vi ska köpa deras varor. Nu har du upptäckte att människor vill äta hälsosamt och därför vill ha produkter med Omega 3. I vinstsyfte fuskas det därför med omega-3 i varor och reklamen för Omega-3-produkter i matbutiken bryter mot branschens egna regler och lurar konsumenten. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Vanligaste felet är att påstå att omega-3-fett från raps och linfrö skyddar hjärtat lika bra som omega 3 från fet fisk. Så är det inte!

"Omega-3 är egentligen ett samlingsnamn för en hel grupp fettsyror där bara två, EPA och DHA som finns i fisk, har kopplats till förbättrad hälsa. Det omega-3-fett som finns i raps och linfrö, alfa-linolensyran ALA, har inte alls samma effekt". Livsmedel måste därför innehålla en viss mängd av dessa fettsyror för att tillverkarna ska få påstå att varan innehåller Omega 3 och är bra för hälsan.

Även reklamen för förra Italien-proffset Glenn Strömbergs pasta bryter mot reglerna, liksom flera tillverkare av raps- och linfröljor.

Omega -3 som är bevisat nyttigt för hjärtat finns alltså bara i fet fisk!

Inga kommentarer: