fredag 14 mars 2008

Farliga transfetter i kakor och godis

Alla vegetabiliska oljor är flytande . Industrin behöver ett billigt, lätthanterligt och hållbart fett. Det görs av vegetabiliska oljor som genom en lång rad komplicerade kemiska processer förmås att gå från ett flytande fett med viss färg, lukt och smak till ett hårt, smörliknande fett.Det är själva härdningen av fetter som är det största problemet anser forskare vid Chalmers. Vid härdningen försvinner t ex det nyttiga Omega 3.

Inför själva härdningen tvättas fettet rent från vitaminer och exempelvis antioxidanter med hjälp av lut, fosforsyra och blekmedel. Sedan blandas det flytande fettet i reaktorer med nickelspån och vätgas och blir ett hårt fett som kan bredas på smörgåsen eller användas i kakor, godis och såser. Låter läckert va?

Om processen avbryts innan fettet är fullhärdat uppstår transfettsyror (transfetter). Man får ett fett som varken är mättat eller omättad. Transfetterna finns också naturligt i små mängder i animaliskt fett: mjölk, ost, smör och kött.Men ingen har kunnat visa att de naturliga transfetterna skulle vara skadliga.

Däremot är forskare helt eniga om att de industritillverkade transfetterna ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt det danska livsmedelsverket finns det också starka misstankar om att transfetterna kan orsaka cancer, allergier, diabetes typ 2 och öka insulinkänsligheten så att man lättare blir överviktig.I NewYork har man lagt ett förslag om förbud mot transfetter i restaurangmat.

Delvis härdat fett: Detta uttryck vid märkning innebär att livsmedlet innehåller transfetter från härdning. Ofta är fettet så härdat att inte bara omega-3 är borta utan även omega-6. När bara enkelomättat och mättat fett återstår tål fettet både upphettning och lång förvaring, men har blivit både onaturligt och hälsofarligt.

Fullhärdat fett:
Ett vanligt sätt att ta bort transfetter är nu att driva härdningen så långt att alla dubbelbindningar försvinner. Resultatet blir ett fullt härdat fett som helt utgörs av mättat fett.

Härdning plus omestring:
Eliminering av farliga transfetter via fullständig härdning av vegetabiliska oljor ger ett hårt fett som domineras av stearinsyra. Omestring av detta fullhärdade fett med vegetabilisk olja kan ge ett matfett med bra tekniska egenskaper. Om (fullt) härdat fett ingår i en produkt är fettet därför normalt även omestrat och alltså dubbelt processat.

Risk finns då att härdat och särskilt omestrat fett i stället döljer sig under märkningen ”vegetabiliskt fett”. En bra hälsostrategi kan vara att välja produkter som specificerar fetterna (rapsolja, palmolja etc) och som deklarerar att produkten inte innehåller härdat fett.

Fakta hämtat från
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/Transfetter.pdf

Jag fattar inte att Svenska livsmedelsverket inte tar detta på allvar! Man börjar ju undra om de är mutade av livsmedelsindustrin?

Inga kommentarer: