fredag 14 mars 2008

Mor Matildas skinka en bluff!


Ännu ett försök från Livsmedelsindustrin att lura oss genom att använda vilseledande marknadsföring! Nu är det Jakobsdals som i stora helsidesannonser går ut med att Matilda, kokt skinka är "mager, vältrimmad och smakfull". Vältrimmad är den säkert, efter alla kemiska processer den gått igenom. Smakfull? Ja, det är väl det glutamat är till för? För skulle inte det användas skulle den säkert vara urvattnad och smaklös.

Vidare säger Jakobsdals att "Mor Matildas kokta skinka är ett "vackert hantverk" och skinkan kokas "långsamt med försiktig kryddning och mycket tålamod." Den är av "kärlek tillagad" . Vem tror på det? Det är nog kärleken till pengar i så fall.
Allt detta ger bilden av en produkt som tillagas för hand utan tillsatser.I själva verket är den lika processessad som de andra skinkorna och innehåller både smakförstärkare (E 621 glutamat) och stabiliseringsmedel.
E 621 anses farligt för hälsan. Epileptiker kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare" används ibland istället för den riktiga benämningen. Livsmedelsindustrin borde istället satsa på naturliga produkter, och inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna och nervbanorna. Känsliga personer kan drabbas av allergiska reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter, enligt Livsmedelsverket( Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)

Stabiliseringsmedel (E 450 E 451)används för att skinkan ska behålla vätska. Den är helt enkelt utspädd med vatten för att producenten ska kunna tjäna mer. Omtänksamt!

Inga kommentarer: